Sari la conținut

Două zile de cutremure în lanț la vecinii turci. La ce trebuie să se aștepte România

Un cutremur cu magnitudinea 5,6 s-a produs miercuri în vestul Turciei, la ora 19.22 GMT, a anunţat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), conform Reuters şi EFE.

Seismul s-a produs la 15 km est de oraşul Kirkagac, la o adâncime de aproximativ 8,6 kilometri, dar a fost resimţit şi în oraşele Izmir, Aydin, Denizli şi chiar la Istanbul.

În cursul zilei de miercuri în Turcia au fost înregistrate opt cutremure mai mici în decurs de şase ore, potrivit Centrului Seismologic Europeano-Mediteranean (EMSC).

Nu au existat rapoarte imediate cu privire la răniţi sau victime, a anunţat Ministerul pentru Dezastre şi Urgenţe din Turcia.

Mai multe cutremure consecutive au urmat joi dimineaţă în capitala Turciei, Ankara, primul cu magnitudinea 3,8, apoi un altul cu magnitudinea 4,5, conform Autorităţii de gestionare a dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă (AFAD), informează Xinhua.

Potrivit AFAD, epicentrul primului cutremur a fost la o adâncime de 7 kilometri, iar al celui de-al doilea, la 13 kilometri, în districtul Akyurt.

Primul seism s-a produs la ora locală 06:54 a.m (03:54 GMT) şi a fost urmat de mai multe replici.

Guvernatorul Ankara, Vasip Sahin, a precizat cu nu au fost înregistrate persoane rănite sau pagube materiale.

Cutremurul de 5,6 de miercuri seara s-a produs la o adâncime de numai 10 kilometri.

Părerile specialiștilor sunt împărțite, în ceea ce privește legătura dintre seismele petrecute în vecinătatea României și influențele asupra țării noastre. Când va fi marele cutremur în România este o întrebare care încremenește pe buzele multora, întrucât dacă stăm să ne gândim obiectiv, ar fi un dezastru major pentru țara noastră, cum suntem prea puțin pregătiți să gestionăm așa ceva. Nu avem nici pregătire logistică, nici pregătire mentală.

În decembrie 2019, Gheorghe Mărmureanu, fostul director al Institutului pentru Fizica Pământului, a împlinit 80 de ani, și a făcut o declarație în legătură cu momentul când am putea să ne așteptăm la un cutremur major.

„Există o anumită distanţă în timp, egală pentru toate. Urmează ca marele cutremur să fie după 2040. Asta este. Există o realitate fizică. Dacă socotim 64 de ani de la cutremurul din 1977 rezultă 2041. Acesta este marele cutremur care poate fi în Vrancea. Nu o spun eu, asta rezultă din calcule. Nu poate fi un cutremur mai devreme, dar nu aş vrea să fiu director atunci la institutul pe care îl conduc acum”, a spus la Focşani Gheorghe Mărmureanu, potrivit vrancea24.ro.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel