Sari la conținut

Dacă observi acest lucru când mergi, poate fi un semn de demență

batrani
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Semnul care indică demență și apare în timpul mersului

Demența poate perturba memoria, funcția cognitivă, starea de spirit și poate duce la moartea timpurie. Organizația Mondială a Sănătății avertizează că demența este una dintre principalele cauze ale dizabilității și dependenței în rândul adulților în vârstă.

Cele mai cunoscute semne timpurii de demență sunt cele precum uitarea, deplasarea greșită, pierderea sau aveți probleme în a găsi cuvintele potrivite.

Un studiu recent sugerează că ar putea exista un simptom timpuriu care apare în mers. Studiul, publicat în Public Library of Science, a vizat să ofere sprijin suplimentar pentru necesitatea analizării schimbărilor funcționale timpurii la adulții în vârstă, și să caute o asociere timpurie între declinul mobilității și cogniția. 

Dacă observi acest lucru când mergi, poate fi un semn de demență

Studiul a implicat 95 de adulți în Havana, Cuba, fiecare cu vârsta de 60 de ani sau peste, care au făcut în mod regulat exerciții „ușoare” și nu aveau semne de deficiență cognitivă.

O echipă internațională de cercetători privind îmbătrânirea a evaluat un test de viteză de mers pe participanți, după ce le-au cerut să stea nemișcați în spatele unei linii de plecare și apoi să meargă la ritmul lor obișnuit timp de aproximativ șase metri, primul și al doilea contor fiind considerat „accelerația” și „Zonele de decelerare”, iar la mijlocul de patru metri au luat în considerare zona „testare ”.

Cercetătorii au înregistrat cât timp a durat participanții să parcurgă zona de testare, luând timpul mediu de două trasee pe participant pentru a determina viteza de mers. Cercetătorii au măsurat, de asemenea, acuitatea mentală a participanților folosind examenul de stare mini-mementală (MMSE), un instrument de screening comun pentru deficiența cognitivă la adulții în vârstă și au administrat o electroencefalogramă (EEG), care măsoară activitatea electrică a creierului.

Legătura dintre viteza de mers și demență

Rezultatele studiului au relevat o asociere semnificativă între scăderea vitezei de mers și modificările funcției creierului în rândul adulților mai în vârstă.

În special, 70% dintre participanți au prezentat o viteză de mers mai lentă de 0,8 metri pe secundă, ceea ce indică o scădere. Printre acești participanți, 80% au avut și compoziții anormale de frecvență EEG, ceea ce sugerează scăderi subclinice ale funcției creierului.

Deși nu a existat nicio diferență semnificativă în scorurile MMSE între cei cu viteze de mers mai rapide și mai lente, toți indivizii cu scoruri MMSE sub 25 au avut, de asemenea, o viteză de mers sub 0,8 metri pe secundă și constatări anormale ale EEG.

Aceste rezultate evidențiază potențialul vitezei de mers ca un marker timpuriu pentru declinul cognitiv și funcțional, subliniind că modificările aparent minore pe măsură ce îmbătrânim pot semnala sănătatea noastră în schimbare.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel