Sari la conținut

De ce a fost prelungită starea de alertă, cu toate că rata de infectare este în scădere?

Oameni
Sursă foto
Alegeri 2024

Starea de alertă implică o serie de restricții necesare pentru a limita răspândirea coronavirusului. În ultimele zile, România înregistrează tot mai puține cazuri noi de Covid-19, iar autoritățile au declarat că ne aflăm în scenariul verde. De ce această stare a fost prelungită, totuși, în ciuda situației epidemiologice favorabile?

Autoritățile susțin că, în acest moment, anumite restricții sunt încă necesare pentru a menține trendul descendent al epidemiei. Deși anumite măsuri au fost relaxate, momentan, nu putem elimina toate restricțiile și măsurile care au avut efecte pozitive în privința cazurilor de infectare, la nivel național.

De ce a fost prelungită starea de alertă?

Potrivit Digi24, Raed Arafat, șeful DSU, explică de ce avem nevoie de aceste restricții pentru perioada următoare și, de asemenea, de ce nu putem relaxa toate măsurile anti-COVID.

„Starea de alertă nu s-a ridicat, pentru că noi ca să aplicăm măsurile și incidențele, în situația în care încă nu putem să spunem că situația este sub control… „ridicăm starea de alertă și tot”… Noi acum aplicăm niște măsuri într-o stare de alertă, nu suntem într-o stare de normalitate.

În secunda ridicării stării de alertă înseamnă că suntem într-o stare de normalitate. În starea de normalitate nu mai poți aplica anumite măsuri care le aplici sub starea de alertă, sau starea de urgență.

Noi, sub starea de urgență am aplicat unele măsuri mai dure, a fost aproape un lockdown atunci, în perioada respectivă, dar care a durat puțin. După care în starea de alertă am aplicat măsuri care limitează anumite activități, anumite drepturi, permise prin legea 55, dar care se iau totuși în timpul unei stări de anomalie, deci nu este o stare de normalitate.

Când spunem că starea de alertă nu mai este, înseamnă că am intrat în starea de normalitate, deci înseamnă că nu mai poți să iei măsuri de combatere. Și nu mai poți să iei anumite măsuri cum sunt incidențele astea sub 1,5, peste 1,5 și așa mai departe.

Dacă starea de alertă dispare, dispar mai multe aspecte, inclusiv carantina de noapte. Toate aceste aspecte sunt în discuție.

O să vedem ce o să iasă în următoarele două săptămâni, maxim. Adică populația va afla mai mult pe baza discuțiilor de la comitetul interministerial care este la nivelul Guvernului, și bineînțeles de la discuțiile care vor fi și cu experții în domeniu”, declară Raed Arafat, la Digi24.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel