Sari la conținut

De ce apare durerea de genunchi? Cauze și metode de tratament

De ce apare durerea de genunchi? Majoritatea persoanelor întâlnesc în decursul vieţii, măcar o dată, durere la nivelul genunchiului. Durerea la nivelul genunchiului este un simptom frecvent care poate apărea din cauza unei leziuni la nivelul oaselor componente, cartilajului articular sau structurile moi din jurul genunchiului (meniscuri, ligamente, tendoane, burse). Durerea de la nivelul genunchiului poate apărea la orice vârstă.

De ce apare durerea de genunchi?

Localizarea durerii depinde de structura lezată. În cazul unei leziuni izolate de menisc sau al unei fracturi, durerea are o localizare specifică. În cazul unei infecţii, durerea poate fi difuză, localizată la nivelul întregii articulaţii.

În cazul artrozei, în funcţie de gradul acesteia, durearea apare localizată la unul din compartimentele genunchiului sau poate fi difuză. De obicei caracterul ei poate fi una deranjantă, o durere surdă. În cazurile unor leziuni acute, durerea poate avea un caracter de înţepătură, bine localizată.

Intensitatea durerii poate fi variabilă în funcţie de tipul leziunii. În cazul unei leziuni de menisc acesta are o intensitate mare care după o perioadă de repaus cedează. În cazul artrozei, durerea este de intensitate mică în gradele incipiente şi se accentuează odată cu evoluţia bolii.

Durerea poate fi însoţită şi de alte semne  cum ar fi:

  • Mersul dificil datorită unei instabilităţi sau al unei poziţii antalgice.
  • Blocajul genunchiului, care apare de obicei în leziunile de menisc (pacientul nu poate face extensia completă a genunchiului).
  • Edem, roşeaţă şi tumefiere locală.
  • Senzaţia de instabilitate articulară

De ce apare durerea de genunchi? CELE MAI FRECVENTE CAUZE

  • Leziuni acute cum ar fi fracturile, rupturi de ligament, leziuni de menisc, contuzii, entorse, luxaţii
  • Durerea apărută în urma unei artrite, infecţii articulare sau periarticulare.
  • Leziuni cronice cum ar fi artroza, leziunile degenerative ale cartilajului, condromalacia patelară, tendinite sau bursite.

Leziunile acute

  • Fracturi: De obicei apare după un traumatism direct asupra structurilor osoase ale genunchiului. În majoritatea cazurilor este de intensitate crescută şi este însoţită de limitarea mişcărilor articulare şi imposibilitatea sprijinului pe mebrul inferior.
  • Leziunile de ligament: Cel mai frecvent este leziunea ligamentului încrucişat anterior. Pe lângă acesta mai există leziunile de ligementîncrucişat posterior, ligamente colaterale sau tendon patelar. Acestea apar de obicei în urma unor activităţi sportive, entorse, luxaţii sau o suprasolicitare a articulaţiei.
  • Leziunile de menisc: Meniscul este o structură fibro-cartilaginoasă şi are rol de absorbţie a şocului la nivelul genunchiului. Când aceste şocuri cresc, sunt continue sau se asociază şi un mecanism de torsiune, aceste structuri cedează şi apare o pocnitură la nivelul genunchiului, acompaniată de durere cu o intensitate mare şi limitarea flexiei şi extensiei. Leziunea de menisc poate fi şi una degenerativă în urma artrozei. În aceste cazuri, durerea are o intensitate mică, este continuă şi se accentuează odată cu evoluţia bolii.
  • Luxaţia de genunchi: Luxaţia de genunchi este o urgenţă medicală care necesită intervenţie de urgenţă. Durerea este una violentă, cu intensitate mare şi este însoţită de edem masiv şi diformitatea articulaţiei.

Durerea în boli cronice

  • Artrita reumatoidă este o boală autoimună care poate afecta oricare din articulaţiile corpului. Durerea poate fi severă şi duce la dizabilitate.
  • Guta: Este o formă a artritei şi deobicei apare la degetul mare al piciorului dar în unele cazuri poate afecta şi articulaţia genunchiului
  • Infecţia articulară: durerea este întotdeauna prezentă şi este acompaniată de tumefiere locală şi febră. Acesta necesită un tratament cât mai urgent prin antibioterapie şi spălare articulară sub stricta supraveghere a medicului.

Leziuni cronice datorate suprasolicitării articulare

  • Tendinita patelară este o inflamaţie a tendonului rotulian şi apare la persoanele care efectuează în mod repetat aceaşi mişcare pe o perioadă lungă (ex. biciclişti, alergători)
  • Artroza se datorează suprasolicitării suprafeţelor articulare, vârstei înaintate sau în urma unor traumatisme în antecedente.

Alte cauzepot apărea de exemplu la copii, în special băieţi, inflamaţia de la nivelul inserţiei tibiale a tendonului patelar (Boala Osgood-Schlatter)

FACTORI DE RISC PENTRU DUREREA GENUNCHIULUI

 Biomecanica: Articulaţia genunchiului este una cu o mobilitate complexă. Orice modificare a anatomiei membrului inferior sau a articulaţiei poate influenţa biomecanica articulară în urma căreia apare durerea. (ex. scurtarea membrului inferior, deviaţii de ax al membrului inferior, mersul şchiopătat, slăbirea musculaturii membrului inferior etc…)

Suprasolicitarea articulară: Poate fi datorată unei mişcări repetitive, creşterea greutăţii corpului, forţarea mişcărilor de flexie (durerea de genunchi la parchetari), sau extensie. Toate acestea provoacă distrugerea cartilajului articular şi apare durerea.

CÂND AR TREBUI SĂ CONSULTAŢI UN SPECIALIST?

 Orice durere care nu dispare după câteva zile de repaus, trebuie examinat de către un specialist. Consultaţi un specialist în cazul când apar următoarele simptome:

  • Tumefiere
  • Limitarea extensiei
  • Diformitate
  • Mers dureros sau discomfort
  • Durere de intensitate mare

POSIBILE COMPLICAŢII CARE POT APĂREA ÎN URMA DURERILOR DE GENUNCHI

În multe cazuri, durerea de la nivelul genunchiului poate dispărea fără nici o cauză semnificativă. În funcţie de cauza care provoacă durerea, boala se poate agrava, ducând la limitarea mişcărilor articulare sau la distrugerea suprafeţei cartilajului, în urma cărora durerea se accentuează şi devine constantă.

TRATAMENTE POSIBILE ÎN CAZUL APARIŢIEI DURERILOR DE GENUNCHI

Tratamentul durerilor de genunchi poate varia în funcţie de cauza în urma căreia au apărut.

  • Tratamentul medicamentos

Are rolul de a diminua simptomatologia şi trebuie prescris de către un specialist după o consultaţie prealabilă. În majoritatea cazurilor, tratamentul medicamentos nu rezolvă cauza şi vine ca şi o completare.

  • Fizioterapia şi gimnastica medicală

Are rolul de a întării musculatura din jurul genunchiului şi ca urmare să ofere o stabilitate şi o funcţie mecanică mai bună a articulaţiei.

  • Injecţiile intraarticulare

Sunt indicate în cazuri bine documentate şi au indicaţii precise. Acestea trebuiesc efectuate de către un medic specialist ortoped-traumatolog în condiţii sterile. Pot fi administrate antiinflamatoare (corticosteroizi), soluţii vâscoelastice, plazmă autologă (PRP) sau celule tinere recoltate prin proceduri chirurgicale (BMAC).

  • Tratementul chirurgical

Acesta poate fi unul minim invaziv, artroscopia de genunchi, sau unul laborios cum ar fi protezarea articulaţiei.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel