Sari la conținut

De ce apare sensibilitatea dentară

Sensibilitatea dentară. Atunci când nu te aștepți și mai ales când ești convinsă că ai o dantură sănătoasă apare sensibilitatea dentară.

O mulțime de oameni au această problemă. Simptomele sunt foarte ușor de observat, deoarece în clipa în care mănânci ceva dulce, de exemplu, sau bei apă rece te lupți cu un disconfort accentuat.

Durerea poate să fie moderată sau severa și apare brusc. Această poate să afecteze un singur dinte sau să apară la un grup de dinți în același timp.

De cele mai multe ori, sensibilitatea dentară apare în clipa în care smalțul care protejează dinții este prea subțire. Dar se poate produce și atunci când gingina s-a retras iar rădăcina dintelui este descoperită.

Iată care sunt cauzele sensibilității dentare:

  • Un periaj necorespunzător. Fie este prea agresiv, fie nu este corect realizat astfel încât apare uzura smalțului.
  • Eroziunea dentara are loc și din cauza mediului acid care există în gură. Principala cauză a acestei eroziuni este consumul exagerat de dulciuri, de băuturi acidulate, bere, vin.
  • Bruxismul, o altă afecțiune care poartă vină apariției sensibilității dentare. Acesta este prezent noaptea atunci când un om doarme. În timp, dacă nu este tratat, bruxismul duce la uzura smalțului.
  • Fractura dentară conduce și ea la apariția sensibilității dentare.
  • Retracția gingivală este o altă cauză.
  • Gingivita, inflamația țesutului gingival care poate favoriza retracția gingiei din cauza acumulării de tartru. Atunci când nu este tratată aceasta duce la apariția pungilor parodontale iar intervenția medicului specialist este obligatoriu. În caz contrar se poate ajunge la pierderea dinților chiar dacă sunt sănătoși.
  • Anumite tratamente stomatologice – șlefuirea dinților, tratamentul cariilor, sau detartrajul pot produce o creștere a sensibilității dentare. Dar, aceasta dispare în 2 zile, din fericire în aceste situații.

Cum se previne sensibilitatea dentară:  

Cel mai important pas în prevenție este îngrijirea corectă a danturii printr-un periaj corect și efectuat de minimum 3 ori pe zi.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel