Sari la conținut

De ce băieții au risc mai mare să se nască prematur decât fetele, dar și șanse mai mici de supraviețuire. EXPLICAȚIILE sunt FASCINANTE

Fetele sunt de cinci ori mai rezistente atunci când vine vorba despre prematuritate

Studii de ultimă oră arată că băieții sunt cu 14% mai predispuși să vină pe lume mai devreme decât fetele. Totodată, ei sunt și mai vulnerabili la a dezvolta diferite afecțiuni care duc, în final, la dizabilități pe termen lung și implicit risc mai mare deces

Daniela Șerb

Venirea pe lume a unui copil prematur este, de cele mai multe ori, prilej de îngrijorare nu doar pentru părinți, ci și pentru medicii neonatologi. „Prima întrebare pe care o punem la nașterea unui prematur este dacă este fată sau băiat. Dacă este fată, răsuflăm ușurați sunt șanse să fie bine, dacă e băiat înseamnă că vor fi probleme”, ne-a explicat dr. Ana Culcer, medic pediatru, fost șef al Secției de Neonatologie și Terapie Intensivă de la Spitalul Universitar din București.

Doctorița Ana Culcer e mândră de bebelușii pe care i-a îngrijit. Spune că foarte mulți dintre prematuri sunt foarte deștepți
Doctorița Ana Culcer e mândră de bebelușii pe care i-a îngrijit. Spune că foarte mulți dintre prematuri sunt foarte deștepți

Doctorița adaugă că nu știe să se fi făcut niște studii cu concluzii clare în materie de genuri, dar din experiența sa băieții născuți înainte de termen sunt mult mai fragili decât fetele și mai predispuși decesului sau îmbolnăvirilor.

Un milion de bebeluși morți anual din caza prematurității

Studii recente vin să întărească afirmația medicului pediatru. O cercetare publicată în Nature World News și care reunește ultimele șase studii realizate la nivel global arată că băieții au un risc cu 14% mai mare de a se naște prematur față de fete. Totodată, ei sunt susceptibili de a dezvolta diverse afecțiuni cum ar fi dificultăți de învățare sau paralizie cerebrală.

Potrivit acestui studiu, pentru 15 milioane de nou-născuți prematur, majoritatea lor în Africa și Asia, supraviețuirea este dificilă. La nivel global, un milion de bebeluși prematuri mor ca urmare a venirii pe lume prea devreme, iar alt milion din pricina riscurilor asociate nașterilor premature.

Mai mult de jumătate din nașterile premature înregistrate în 2010 au fost băieți. Cauzele exacte ale prematurității nu sunt cunoscute cu exactitate, însă există mai multe teorii. “Una dintre explicații ar putea fi aceea că femeile însărcinate cu băieți sunt mai predispuse a avea probleme cu placenta, preclampsii și tensiune arterială ridicată, toate cauze de prematuritate a bebelușilor”, a explicat dr. Joy Lawn, medic la  London School of Hygiene & Tropical Medicine, coordonatorul studiului.

“Bebelușii băieți sunt mai predispuși infecțiilor, icterelor și complicațiilor la naștere, însă cel mai mare risc e acela de a veni pe lume înainte de termen”, mai spune dr. Lawn.

Studiul mai arată că la aceeași vârstă de gestație, băieții prematuri sunt mai predispuși probabilităților de deces și dizabilitate față de fete. Cercetarea subliniază însă că sunt prea puține informații pentru a trage o concluzie clară referitoare la cuantificarea acestui risc.

„Fetele merg mai repede decât băieții. Vorbesc mai repede decât ei și se dezvoltă în general mai repede. Acest lucru este valabil și în uter”, a adăugat Lawn, precizând că diferențele de doar câteva zile între fete și băieți pot însemna diferențele între complicații majore de sănătate sau lipsa acestora.

„Chiar și în uter fetele de dezvoltă mai rapid decât băieții, ceea ce oferă un avantaj în ceea ce privește plămânii, creierul și alte organe”, adaugă expertul.

Risc mai mare dacă se nasc sub 28 de săptămâni

Un alt studiu publicat în Science Daily arată că băieții născuți înainte de a 37-a săptămână de sarcină au un pronostic mai scăzut la naștere față de fete.

În sarcinile cu gemeni sau tripleti, fetele au șanse mai mari de supraviețuire
În sarcinile cu gemeni sau tripleti, fetele au șanse mai mari de supraviețuire

În discursul său ținut la Universitatea Lund din Suedia, medicul Emma Elsmén Steen a făcut cunoscute rezultatele cercetărilor axate pe genul ca risc de morbiditate la nou-născuți. Nașterea înainte de termen poate duce la complicații precum hemoragia cerebrală, tesiunea arterială scăzută, imaturitatea plămânilor, problemele neurologice și handicapurile congenitale pe termen lung. Cele mai mari riscuri le au bebelușii născuți înainte de săptămâna 28.

Emma Elsmén Steen a examinat diferențele sexuale afirmând că „este știut că băieții se află mai mult în zona de risc decât fetele”.

Studiu a arătat că din 200 de nou-născuți prematur, băieții au fost mai bolnavi decât fetele, imediat după naștere. De exemplu, ei au avut nevoie în mai mare măsură de ventilație pulmonară la naștere și de susținere a tensiunii arteriale ridicate. Chiar și cu tratament s-a observat că băieții au avut în continuare o tensiune arterială scăzută și au dezvoltat mai des boli cronice pe termen lung.

Alte studii au arătat că gravidele cu băieți sunt predispuse complicațiilor: au sarcini toxice, au mai puțin lichid amniotic, sunt mai sensibile la infecții, la separări ale placentei sau la pierderi premature de lichid amniotic.

Emma Elsmén Steen consideră că morbiditatea mai mare în rândul băieților născuți prematur este o consecință a dezvoltării lor mai lente în perioada intrauterină. Aceasta înseamnă că băieții au o reacție mai slabă la stres față de fete, la fel și față de infecții și în reglarea presiunii arteriale. Prin urmare, ei au nevoie de mai mult timp pentru a recupera acest handicap. La naștere, riscul de deces e mai mare la băieți, însă diferențele nu sunt spectaculoase, conchid specialiștii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel