Sari la conținut

De ce e indicat să mănânci un ou seara

ou să fie sănătos
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Ouăle - o adevărată sursă de proteină

Credeai că oul se mănâncă doar dimineața? Ei bine, un ou fiert seara inainte culcare poate fi o gustare ideală, potrivit lui Nick Bitz, fitoterapeut si autor stiintific al paginii YouTheory de pe Instagram.

Specialistul sustine ca este indicat sa mananci un ou, fie el fiert, posat sau ochi, atunci cand Luna este in faza maxima.

Bogat in proteine, oul te ajuta sa dormi mai bine, arata cercetatorul. „Am descoperit ca daca mananci o portie mica de proteine inainte de somn, cam sase grame de proteine, ceea ce este echivalentul unui ou, iti echilibreaza nivelul glicemiei pentru aproape toata noaptea”, a explicat Dr. Bitz la cea mai recenta conferinta Well+Good TALK din New York.

Proteinele induc somnul

Femeile sunt cele mai expuse la dereglarile glucozei din sange, iar reactia organismului este de a produce cortizol, hormon eliberat ca raspuns la stres, intrerupand somnul si generand stari de insomnie.

Doar sase grame de proteine pot induce somnul seara. Insa daca nu obisnuiesti sa consumi omleta seara, ai si alte surse la indemana, scrie Well+Good. O mana de caju, o lingura cu varf de iaurt grecesc sau o jumatate de ceasca de naut prajit constituie o gustare plina de proteine care te ajuta sa te bucuri de un somn lin.

Ouăle fierte, bune pentru siluetă şi psihic

Albuşul de ou este o proteină completă, pentru că nu conţine nici lactoză, nici colesterol sau alte grăsimi, ci foarte multe vitamine şi minerale (niacină, riboflavină, magneziu, potasiu). Un consum ponderat de albuş reduce cu 60-70% riscul de boli metabolice, care pot deregla buna funcţionare a glandelor (hipofiza, tiroida, glandele suprarenale). În plus, conferă o stare de bună dispoziţie.

„Conţinutul de acid glutamic din albuşul de ou este o permanentă sursă de vitalitate a scoarţei cerebrale, scăzând riscul de boli nervoase şi de apariţie a psihozei. Acidul glutamic este esenţial în susţinerea tuturor funcţiilor sistemului nervos. Pentru că este puternic alergen, nu este recomandat copiilor mai mici de 2 ani”, precizează nutriţionistul Lygia Alexandrescu.

Gălbenuşul de ouă este cel care conţine colesterol, de aceea nu trebuie să mâncaţi mai mult de două pe zi. Este recomandat celor care suferă de gastrită, ulcer, eneterocolită şi alte probleme digestive, dar interzis celor care au litiază biliară, diabetul zaharat, ateroscleroză şi hipercolesterolemie. Oul nu cade greu la stomac, din contră, se digeră foarte uşor dacă este proaspăt. Cu cât este gătit mai mult, cu atât va fi mai greu de digerat.

Oul fiert moale se digeră în întregime după o oră-două, oul fiert tare sau omleta, după trei ore. Medicii recomandă oul fiert tare, mai ales celor care ţin regim alimentar de slăbire, pentru că se digeră mai greu şi amână senzaţia de foame. Ouăle prăjite nu sunt recomandate, conţin compuşi toxici şi sunt greu de digerat.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel