Sari la conținut

De ce este bine să mâncăm sparanghel. Uimitoarele sale beneficii pentru sănătate

sparanghelul, leguma ce trebuie consumata zilnic
Sursă foto: Arhivă Doctorul Zilei
Leguma care trebuie consumata zilnic

Sparanghelul poate intra la capitolul super alimente, datorită uimitoarelor sale beneficii pentru sănătate. Este o legumă verde, extrem de apreciată. Iată de ce este indicat să consumăm sparanghel.

Când vei afla câte beneficii are, o să începi să îi faci loc în alimentație. În sezonul cald, este ideal. Aceste bastonașe verzi incredibile abundă în elemente nutritive. Ca majoritatea legumelor verzi, este alegerea ideală când ții la siluetă. Este foarte sărac în calorii, o porție conține doar 27 de calorii.

Sparanghelul conține multe fibre, deci e ideal în diete. Sățios și hipocaloric. Sparanghelul este un diuretic natural, va ajuta la eliminarea naturală a apei și sării din corpul tău, menținând astfel un tract urinar sănătos.

Nu multă lume știe că sparanghelul nu este doar verde, ci și mov. Acest tip de sparanghel abundă în antocianine, pigmenți naturali cu multiple beneficii pentru sănătate.

Antocianinele au proprietăți antioxidante și protejează împotriva cancerului, bolilor cardiovasculare și bolilor legate de îmbătrânire, cum ar fi cataracta.

Sparanghelul este bogat în vitamina E, susținătoarea sistemului imunitar.

Un alt beneficiu uriaș al sparanghelului este conținutul de acid folic. Carența acidului folic duce la tulburări grave, cum ar fi depresia și demența.

Pe lângă beneficiile aduse sănătății, sparanghelul are un gust minunat! Este o legumă extrem de apreciată în America și în Europa vestică. Oamenii o consumă de cel puțin două ori pe săptămână. Ca în cazul multor legume verzi, cea mai bună metodă de preparare este prin înăbușire, pentru a-și păstra vii proprietățile.

Leguma aceasta este deosebit de apreciată pentru multiplele sale beneficii: detoxifiază, are proprietăţi antiîmbătrânire, este considerat afrodiziac, protejează împotriva cancerului, ameliorează durerile şi inflamaţiile din corp, previne osteoporoza, reduce riscul de boli de inimă şi malformaţiile congenitale.

Per porţie, sparanghelul conţine aproximativ 288 de miligrame de potasiu, recunoscut pentru capacitatea sa de a reduce grăsimea de pe abdomen, 3 grame de fibre care îmbunătăţesc digestia, 0 colesterol sau grăsimi, deci poate fi inclus în orice dietă de slăbire. Potrivit specialiştilor americani de la UCLA, sparanghelul este legume numărul 1 în procesele de detoxifiere.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel