Sari la conținut

De ce este bună sarea iodată pentru tiroidă și cum previne aceasta cancerul tiroidian?

Sarea iodată a fost introdusă în alimentație după o serie de studii care îi atestă efectele pozitive asupra sănătății. De obicei, aceasta a fost o măsură adoptată în special pentru zonele în care apa și solul nu prezintă cantități suficiente de iod, determinând deficiența acestui element în organismul locuitorilor. Astfel, suplimentarea s-a efectuat prin introducerea iodului în alimentație, în încercarea de a echilibra această deficiență.

Cu atât mai mult, sarea iodată s-a dovedit a fi eficientă în prevenirea unor afecțiuni grave, precum cancerul tiroidian, conform Adevărul. Potrivit specialistului dr. Dumitru Lucian Ioachim, medic primar de anatomie patologică și  şeful Laboratorului de anatomie patologică şi citopatologie clinică la Institutul naţional de endrocinologie „C.I.Parhon“ din Bucureşti, cazurile de cancer tiroidian s-au redus considerabil după introducerea iodului în alimentație.

„Vă pot spune pe scurt experienţa mea în ultimii 25 de ani. Sunt martor al unei schimbări a profilului patologiei tumorale prin care formele diferenţiate, slab diferenţiate şi nediferenţiate de cancer tiroidian s-au redus progresiv aproape până la dispariţie în cursul ultimilor 25 de ani, tocmai ca rezultat al politicii de iodare universală a sării”, susține medicul, citat de Adevărul.

Cum previne iodul diferite tipuri de cancere, inclusiv cancerul tiroidian?

„Ultimele cercetări, din ultima decadă, arată că este util prin aşa numitele iodolactone în stabilizarea şi combaterea formării tumorilor mamare şi a tumorilor prostatice. Acolo unde persoanele primesc iod din copilărie, în special în primii cinci ani de viaţă.

Perioada este critică şi este extrem de important ca acest iod să fie prezent atunci când se formează setul complet de celule cu care tiroida se dezvoltă, ulterior, până la vârsta adultă. De aceea, aceste forme rare de cancer tiroidian de care vă spun apar în mod special la persoane care au copilărit în zone cu deficit puternic de iod”, explică dr. Dumitru Lucian Ioachim, citat de Adevărul.

 

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel