Sari la conținut

De ce nu este bine să omori păianjenii din casă. Explicaţia surprinzătoare a specialiştilor

Arahnofobia este o fobie comună, iar chiar și persoanele care nu suferă de această afecțiune tind să nu fie încântate de prezența păianjenilor în casele lor. Însă, potrivit studiilor, păianjenii consumă anual între 400 și 800 de tone de insecte, multe dintre ele fiind dăunătoare pentru oameni.

Conform unor specialiști, păianjenii în locuinţă au beneficii surprinzătoare și pot fi socotiți ca fiind „prietenoși”. Dr. Brittany Campbell, entomolog la National Pest Management Association, dă asigurări că șansele ca un păianjen să te muște sunt incredibil de mici.

„Există o percepție greșită despre păianjeni”, susține dr. Campbell. „Există doar câteva specii care pot răni cu adevărat oamenii, dar din cauza acestei frici care a fost într-adevăr perpetuată în general, publicul larg se teme de păianjeni mai mult decât este probabil necesar”, a mai adăugat entomologul.

De fapt, majoritatea păianjenilor se hrănesc cu insecte precum muștele, țânțarii, gândacii și altele, care pot fi un disconfort sau un pericol pentru sănătatea umană.

De exemplu, mușcăturile de țânțari pot transmite boli grave, cum ar fi febra Dengue sau virusul Zika. Păianjenii pot ajuta la reducerea populațiilor de insecte dăunătoare din casa ta.

Mușcăturile de păianjen nu sunt periculoase

Păianjenii sunt parte a lanțului alimentar și sunt hrana altor animale, cum ar fi păsările sau șopârlele, care ajută la menținerea echilibrului ecologic. Omorârea păianjenilor poate perturba acest echilibru și poate avea un efect negativ asupra biodiversității din jurul nostru, conform Apartment Therapy, citat de adevarul.ro.

„Majoritatea păianjenilor din interiorul și din jurul casei sunt destul de inofensivi”, susține dr. Campbell. Ei nu sunt agresivi, iar mușcăturile acestora sunt nepericuloase. Chiar și în cazul în care un păianjen reușește să te muște, majoritatea mușcăturilor sunt nepericuloase și pot fi tratate ușor.

Aceștia preferă să își facă pânzele în locuri ferite de mișcare și de lumină, deci riscul de a fi mușcat de un păianjen este mic. În general, nu trebuie să ne panicăm dacă găsim un păianjen în casă, dar ar trebui să fim atenți la mușcăturile de insecte și să luăm măsuri de precauție.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel