Sari la conținut

De ce nu mai vor românii un zâmbet alb perfect? În perioada pandemiei de Covid au apărut foarte mulți bruxomani

De ce nu mai vor românii un zâmbet alb perfect? În perioada pandemiei de Covid au apărut foarte mulți bruxomani.

Breasla medicilor stomatologi este una dintre cele mai afectate de criza medicală mondială. Pe de o parte, cabinetele medicale au fost nevoite să facă achiziții importante pentru a asigura toate măsurile de prevenție împotriva Covid-19. Pe de altă parte, oamenii au început să frecventeze din ce în ce mai rar cabinetele stomatologice.

Dr. Cristina Mîndrescu, medic stomatolog cu competență în pedodonție și implantologie, consideră, potrivit 360medical.ro, că dentiștii sunt foarte obișnuiți să se protejeze. În ceea ce privește siguranța pacienților, aceștia sunt programați la stomatolog astfel încât să nu se întâlnească cu alți pacienți și la distanță mare în timp față de ultimul pacient.

,,Un cabinet stomatologic este mult mai ușor de controlat decât o stație de metrou sau un supermarket. E greu de crezut că infecția va veni de la stomatolog. Încă din timpul facultății noi am lucrat extrem de aproape cu pacientul în aerosol, în sânge și salivă. Suntem învățați încă de la început să ne protejăm. Noi ne-am protejat de HIV, de hepatită, de TBC. SARS CoV- 2 e ultimul pe listă”, a declrata dr. Cristina Mândrescu, conform sursei citate.

De ce nu mai vor românii un zâmbet alb perfect?

Dr. Mândrescu a explicat că pacienții și-au schimbat în această perioadă a pandemiei deciziile în ceea ce privește tratamentele dentare. S-a constatat o înjumătățire a numărului de pacienți, dar și o schimbare a necesarului de tratament.

,,Acum pacienții nu-și mai fac lucrări estetice, de exemplu fațete sau albiri. Când porți mască nu-ți vede nimeni un zâmbet alb perfect. Au apărut foarte mult bruxomanii, cei care scrâșnesc din dinți sau strâng din dinți (e o descărcare nervoasă). Și, în general, rezolvăm foarte mult urgențe, probleme acute, pacientul vine cu o problemă funcțională. „Mi s-a rupt o lucrare”, „nu pot să mănânc”, „nu pot să vorbesc”, „rezolvă acum să-mi treacă și o să revin eu la tratament și repar totul când se termină povestea asta”, a declarat dr. Cristina Mîndrescu.

În perioada pandemiei de Covid au apărut foarte mulți bruxomani

Observația stomatologului este că au apărut foarte mulți bruxomani în perioada pandemiei de COVID-19. Practic numărul românilor cu bruxism, cei care scrâșnesc din dinți sau strâng din dinți, a crescut.

,,Din cauza incertitudinii, a stresului în care trăim, bruxismul fiind o descărcare nervoasă a pus amprenta pe foarte multă lume. Din păcate văd asta și la copii, la adolescenți în special. Le este greu să se adapteze la școala online și le lipsește contactul cu ceilalți și-au început și ei să strângă, să scrâșnească și să aibă problemele acestea oro-dentare”, a spus mai stomatologul.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel