Sari la conținut

„De ce nu reușesc să slăbesc?” Șapte greșeli care îți sabotează eforturile de a slăbi

cantar

Din cuprinsul articolului

Procesul de slăbire poate fi unul complex. Pentru a avea rezultatele dorite este esențial să îți cunoști foarte bine organismul și să îi oferi nutrinții de care are nevoie, fără a te înfometa

Cu atât mai mult, trebuie să știi posibilele greșeli care, adesea, pot sabota întreaga muncă pe care ai depus-o.

Iată care sunt cele mai frecvente greșeli care îți sabotează dieta și cum să le eviți!

7 greșeli care îți sabotează dieta

Potrivit DC News, Dr. Şerban Damian, specialist în nutriţie, dezvăluie care sunt factorii ce te pot împiedica să slăbești cât ți-ai dori.

1. Ai așteptări nerealiste
Nu-ți propune să scapi în 2 zile de greutatea acumulată în 20 de ani. Chiar dacă de-abia aștepți să te bucuri de noua ta formă fizică, doar răbdarea te va ajuta să faci schimbări rezistente în timp. Dacă îți stabilești obiective realiste, de exemplu să slăbești 3-4 kg pe lună sau să reduci 500 kcal din consumul zilnic, îți va fi mai ușor să le duci la bun sfârșit. Nu te gândi la dietă ca la o perioadă de restricții extreme, după care nu te va mai interesa nimic, ci ca la un proces de învățare și deprindere de obiceiuri bune

2. Te concentrezi doar pe numărul de kilograme
Poate ai scăzut în centimetri la talie, coapse sau brațe, iar hainele îţi vin mai bine, ori poate ai crescut în masă musculară și ți s-a redus cantitatea de țesut adipos.

3. Faci mișcare, dar pierzi din vedere alimentația
Dacă vrei să elimini mai multe kilograme, acordă atenție și meniului tău, pe lângă orelor de fitness, alergare sau înot. Adesea, oamenii supraestimează numărul caloriilor arse în timpul efortului fizic și au senzația că pot mânca mult mai mult. Deși fac sport, ei cresc și cantitatea de alimente consumată, astfel că nu reușesc să slăbească. Alimentele nutritive, sățioase, combinate cu activitatea fizică făcută constant, te vor ajuta să pierzi în greutate în mod sănătos și să fii în formă.

4. Reduci prea mult cantitatea de calorii consumate
Într-adevăr, la început vei slăbi mai mult, dar foarte probabil nu îți vei putea menține dieta restrictivă și vei reveni la vechile obiceiuri, ceea ce se poate traduce chiar în kilograme în plus. Schimbările la nivelul metabolismului cauzate de restricția calorică excesivă îți pot sabota pe viitor capacitatea de a atinge și a menține greutatea dorită. Așadar, păstrează o abordare moderată când reduci din calorii și asigură-te că nu faci foamea.

5. Consumi multe alimente etichetate ca “sănătoase”, dar calorice
Biscuiții fără gluten, nucile și semințele, uleiul de măsline, brânzeturile și cremele vegane sunt prezentate că fiind sănătoase, însă asta nu înseamnă că le poți consuma în cantități exagerate. O punguță de nuci și fructe uscate de 100g, care se mănâncă foarte ușor, poate ajunge până la 500-600 kcal. Același lucru este valabil și pentru biscuiții din făină integrală, de exemplu, care chiar dacă au mai multe fibre decât unii din făină albă nu înseamnă că au automat și mai puține calorii. Un aliment poate fi nutritiv, bogat în vitamine și minerale, dar și caloric. Atenție, deci, la produsele cu multe calorii, indiferent de cât de naturale sunt ingredientele lor.

6. Urmezi diete extreme și excluzi anumite alimente sau categorii de alimente
Niciun aliment nu îngrașă și nici nu slăbește în sine, contează alimentația per ansamblu și consumul caloric. Există un raport optim zilnic de macronutrienți de care corpul are nevoie pentru a funcționa optim. În general, pentru un adult, acesta este de 50% carbohidrați, 20% proteine, 30% grăsimi din necesarul caloric zilnic, însă procentele variază în funcție de sex, vârstă, etapă din viață, obiective și nivel de activitate fizică.

7. Apelezi la ceaiuri de slăbit, pastile sau alte „produse-minune”
Oare dacă aceste ceaiuri „detox” și prafuri ar fi eficiente, chiar ar mai există atâtea persoane care se chinuie să slăbească? Tot ce fac aceste produse este să-ți “slăbească” portofelul sau cardul, nu și kilogramele tale în plus”, a explicat dr. Damian.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel