Sari la conținut

De ce o doză de rapel a vaccinului anti-Covid este crucială împotriva variantei omicron?

Pe măsură ce spectrul omicronului se extinde în timpul sezonului festiv, guvernele din întreaga lume încearcă cu disperare să desfășoare campanii de vaccinări de rapel Covid-19 pentru a spori protecția oamenilor împotriva variantei mai transmisibile, omicron.

A trecut mai puțin de o lună de când noua tulpină Covid omicron, puternic mutată, a fost detectată și desemnată „variantă de îngrijorare” de către Organizația Mondială a Sănătății. Înainte de aceasta, studiile au arătat că imunitatea oferită de vaccinurile Covid a scăzut după aproximativ șase luni, ceea ce înseamnă că injecțiile de rapel sunt esențiale pentru creșterea anticorpilor de protecție pentru a lupta împotriva unei potențiale infecții.

Apariția omicronului a făcut ca shot-urile de rapel să fie și mai importante. Acest lucru se datorează faptului că o serie de studii timpurii – care au fost publicate înainte de evaluarea inter pares din cauza urgenței situației – au arătat că vaccinurile Covid sunt mai puțin eficiente împotriva variantei omicron în comparație cu tulpina delta dominantă la nivel global și alte variante.

Dar aceleași studii au indicat că trei doze de vaccin – cele două injecții preliminare plus un rapel – cresc semnificativ nivelul de protecție împotriva omicronilor.

Iată un rezumat al studiilor publicate până în prezent și ce au găsit:

Descoperiri inițiale din Africa de Sud

Martea trecută, oamenii de știință din Africa de Sud, unde omicron a fost detectat pentru prima dată, au spus că micul lor studiu preliminar asupra variantei a descoperit că reduce semnificativ protecția anticorpilor generată de vaccinul Pfizer și BioNTech. Cu toate acestea, a constatat că persoanele care și-au revenit după virus și au primit o injecție de rapel ar avea probabil mai multă protecție împotriva bolilor severe.

Oamenii de știință au concluzionat că „infecția anterioară, urmată de vaccinare – sau probabil un rapel – este probabil protectoare împotriva omicronilor și aproape sigur împotriva bolilor severe”.

Rezultatele Pfizer-BioNTech

Apoi, miercurea trecută, Pfizer și BioNTech și-au publicat propriile rezultate inițiale de laborator testând varianta omicron față de injectarea lor, care a arătat, de asemenea, o reducere semnificativă a capacității vaccinului în două doze de a lupta cu omicron. Cu toate acestea, companiile au descoperit că o doză de rapel oferă o protecție semnificativă împotriva variantei și au remarcat că cele două doze inițiale pot proteja în continuare împotriva bolilor severe.

Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie

Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie a publicat un raport vinerea trecută, citând concluziile inițiale dintr-un studiu din lumea reală, care spunea că un curs cu două doze de vaccinuri Covid a fost semnificativ mai puțin eficient împotriva variantei omicron decât tulpina delta. Cu toate acestea, a constatat că o „eficacitate moderată până la ridicată a vaccinului de 70 până la 75% este observată în perioada timpurie după o doză de rapel”.

Doza de rapel care a fost evaluată a fost vaccinul Pfizer-BioNTech, participanții la studiu având primele două doze fie de vaccinul Oxford University-AstraZeneca, fie de vaccinul Pfizer-BioNTech.

Cercetare din Israel

Sâmbătă au apărut mai multe cercetări din Israel, cercetătorii au descoperit, de asemenea, că un curs de trei injecții cu vaccinul Pfizer-BioNTech a oferit o protecție semnificativă împotriva omicronilor.

Studiul, realizat de Centrul Medical Sheba și Laboratorul Central de Virologie al Ministerului Sănătății, a comparat sângele a 20 de persoane care au primit două doze de vaccin cu cinci până la șase luni mai devreme cu același număr de persoane care au primit un rapel cu o lună înainte.

Studiu la Universitatea din Oxford

Cel mai recent studiu care ne-a consolidat înțelegerea despre impactul omicronului asupra vaccinurilor a venit luni din Marea Britanie, unde, din nou, oamenii de știință de la Universitatea din Oxford au descoperit că două doze de vaccinuri Oxford-AstraZeneca sau Pfizer-BioNTech Covid-19 au fost substanțial mai puțin eficiente la alungarea omicronilor în comparație cu variantele anterioare ale virusului.

Cursa pentru rapeluri

Acum a început cursa pentru ca guvernele să-și aprovizioneze populațiile cu amplificatoare de vaccin. Oficialii din SUA, Marea Britanie și din alte părți îi îndeamnă pe oameni să fie loviti înainte de sezonul sărbătorilor.

Vine în timp ce omicronul declanșează o creștere a cazurilor de Covid. Oamenii de știință britanici au estimat că cazurile de omicron se dublează la fiecare două sau trei zile și au spus că țara ar trebui să se pregătească pentru un milion de cazuri până la sfârșitul anului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel