Sari la conținut

Cum afectează inflamaţia mobilitatea mai târziu în viaţă?

Sursă foto: Cohen Medical Associates

Inflamaţia la mijlocul vieţii poate contribui la încetinirea semnificativă din punct de vedere clinic a vitezei de mers la sfârşitul vieţii, chiar şi în rândul adulţilor care par sănătoşi, indiferent de rasă şi dezavantaj socio-economic.

Monitorizarea regulată şi intervenţiile pentru inflamaţie pot fi justificate de la mijlocul vieţii, sugerează autorii unui studiu publicat în revista Journal of the American Geriatric Society şi citat news.ro.

Relaţiile dintre inflamaţia la mijlocul vieţii şi mobilitatea la sfârşitul vieţii şi influenţele condiţiilor cronice de sănătate, ale rasei şi ale determinanţilor sociali ai sănătăţii (SDoH) asupra acestor relaţii sunt slab cunoscute, atrag atenţia autorii studiului.

Faptul de a avea o inflamaţie ridicată la mijlocul vieţii a fost asociat cu o viteză de mers mai lentă semnificativă din punct de vedere clinic – un indicator al mobilităţii – 20 de ani mai târziu.

exercitii fizice
sursa foto: pexel.com

În cadrul studiului, care a inclus 4.758 de adulţi care locuiau în comunitate, legătura dintre inflamaţia ridicată şi viteza de mers mai lentă la sfârşitul vieţii a fost deosebit de puternică în cazul persoanelor cu inflamaţie ridicată susţinută pe parcursul celor peste 20 de ani de urmărire.

Asocierea a fost evidentă chiar şi în rândul celor mai sănătoşi adulţi care nu au prezentat niciodată alte afecţiuni comune, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea sau diabetul.

Importanţa monitorizării inflamaţiei

„Aceste constatări sugerează că monitorizarea inflamaţiei are potenţialul de a fi importantă pentru sănătatea la sfârşitul vieţii, similar cu monitorizarea parametrilor de sănătate de rutină, cum ar fi tensiunea arterială şi glucoza”, a declarat autorul corespondent dr. B. Gwen Windham.

Inflamaţia la mijlocul vieţii poate contribui la încetinirea vitezei de mers la sfârşitul vieţii, chiar şi în rândul adulţilor care par sănătoşi, o inflamaţie ridicată şi susţinută exacerbând aceste efecte, susţin autorii explicând importanţa acestei cercetări.

Monitorizarea regulată a inflamaţiei în timpul controalelor medicale de rutină şi a altor programe preventive poate fi justificată pentru toate persoanele, adăugând valoare alături de alte măsuri comune ale afecţiunilor cronice, cum ar fi glicemia, indicele de masă corporală şi tensiunea arterială, spun ei.

Punctele cheie ale studiului:

  • Inflamaţia la mijlocul vieţii poate afecta mobilitatea la sfârşitul vieţii şi poate fi prezentă singură sau alături de comorbidităţi comune, cum ar fi diabetul, obezitatea şi hipertensiune.
  • În rândul a 4758 de adulţi care trăiesc în comunitate, faptul de a avea o inflamaţie ridicată la mijlocul vieţii a fost asociat cu o viteză de mers mai lentă semnificativă din punct de vedere clinic 20 de ani mai târziu.
  • Asocierea dintre inflamaţia ridicată şi viteza de mers mai lentă la sfârşitul vieţii a fost şi mai puternică pentru cei cu inflamaţie ridicată susţinută pe parcursul a peste 20 de ani de urmărire şi a persistat chiar şi în rândul celor mai sănătoşi adulţi care nu au prezentat niciodată alte comorbidităţi comune pe parcursul a peste 20 de ani, indiferent de rasă sau de dezavantajul socio-economic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel