Sari la conținut

De ce românii iau pastile și fac operații fără discernământ. Medic: Există cutuma că pacientul nu înțelege

Pacient
Sursă foto: Getty Images

De ce românii iau pastile și fac operații fără discernământ: “Accesul la informaţie în ziua de astăzi este este facil. Explicarea informaţiei, înţelegerea informaţiei este un lucru important. Acest lucru ţine extrem de mult de relaţia medic – pacient. Medicul este obligat, din punctul meu de vedere, să explice corect şi documentat pacientului opţiunile pe care le are. Există cutuma în lumea medicală”, spune dr. Lucian Dorobățu.

Potrivit declarațiilor recente făcute de Dr. Lucian Dorobanţu, medic primar chirurgie cardiovasculară, în lumea medicală există cutuma că pacientul nu înţelege atunci când merge la o consultaţie şi a explicat că acest lucru este fals şi că pacientul trebuie să înţeleagă riscurile şi beneficiile unei intervenţii.

operatie chirurgicala complicata
Sursa foto: monitorulsv.ro

“Accesul la informaţie în ziua de astăzi este este facil. Explicarea informaţiei, înţelegerea informaţiei este un lucru important. Acest lucru ţine extrem de mult de relaţia medic – pacient. Medicul este obligat, din punctul meu de vedere, să explice corect şi documentat pacientului opţiunile pe care le are.

Există cutuma în lumea medicală, ”Domnule, pacientul nu înţelege”. Fals. Pacientul, indiferent de nivelul lui de educaţie, trebuie să înţeleagă riscurile şi beneficiile unei intervenţii. Şi când vorbim de riscuri, vorbim de riscuri imediate şi pe termen lung.

La fel şi beneficiile. Sigur că nu poate să aibă puterea de înţelegere a unui medic, dar să înţeleagă despre ce e vorba, intervenţia la ce se referă şi care sunt riscurile şi beneficiile, acesta este un lucru fundamental şi asta intra în atribuţiile medicului”, a declarat Lucian Dorobanţu, joi, la Maratonul bolilor cardiovasculare de la Medika TV.

Dr. Dorobanțu: Prevenţia este un pas esenţial în lumea medicală modernă

“Prevenţia este un pas esenţial în lumea medicală modernă. Este bine ca pacientul să ajungă la medic. Eu obişnuiesc să spun că singurii oameni care vin de plăcere într-un spital sunt medicii şi cei care lucrează acolo. Trebuie să înţelegem şi să fim empatici cu pacientul care intră pe uşa spitalului. El se află într-un moment de cumpănă. Ca să evităm acest moment de cumpănă trebuie să fim atenţi la factorii de risc. Nu înseamnă că dacă nu fumăm, nu bem, nu suntem stresaţi nu o să facem niciodată boli cardiovasculare. Nu înseamnă lucrul ăsta”, a mai transmis Lucian Dorobanţu.

Pacienţii sunt diagnosticaţi cu probleme medicale din ce în ce mai tineri, potrivit medicului.

“S-a schimbat vârsta la care sunt astăzi pacienţii, sunt din ce în ce mai tineri, sunt din ce în ce mai grav. Sigur că probabil că sunt din ce în ce mai tineri şi din ce în ce mai grav, că avem din ce în ce mai multe posibilităţi de a-i diagnostica. Acest lucru s-a dezvoltat. Avem în ziua de astăzi un computer tomograf este uşor de făcut.

Un examen RMN, o ecografie cardiacă, un consult cardiologic. În cele mai multe zone, din păcate, există zone defavorizate. Nu vorbesc de zone defavorizate industrial, ci zone defavorizate medical în care oamenii se programează şi au o consultaţie peste opt luni”, a mai declarat Lucian Dorobanţu.

 

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel