Sari la conținut

De ce să consumați roșiile cu puțin ulei? Mihaela Bilic: „Benefic și împotriva cancerului pulmonar sau de stomac”

rosii
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Prea multe roșii ar putea fi problematice pentru boala cronică de rinichi

Roșia este o legumă recunoscută pentru conținutul mare de licopen și alte vitamine și minerale esențiale, benefice pentru întreaga sănătate. Licopenul este cea mai valoroasă substanță din roșii. Acesta este un antioxidant puternic ce se absoarbe mai bine în prezența grăsimilor. Iată de ce trebuie să consumi roșiile cu ulei și ce beneficii majore poate avea acest lucru asupra sănătății tale.

Licopenul este un antioxidant valoros din familia carotenoidelor. Acesta este liposolubil, motiv pentru care se absoarbe mult mai eficient în prezența grăsimilor sau este tratat termic. Așadar, pentru a beneficia de toate efectele miraculoase ale licopenului, experții în nutriție recomandă ca alimentele care conțin această substanță să fie consumate împreună cu ulei sau gătite.

De ce este bine să consumi roșiile cu ulei?

Mihaela Bilic, expert în nutriție și boli metabolice, explică ce beneficii aduc roșiile, dacă sunt gătite și consumate împreună cu puțin ulei.

„Roșiile sunt mai “valoroase” gătite, decât crude.

Am putea considera roșia ca fiind leguma preferată a românilor. Însă știați că valoarea ei nutritivă crește atunci când este gătită? Roșia conține licopen, acel antioxidant valoros din familia carotenoidelor. Ei bine, licopenul se absoarbe mai eficient în prezența grăsimilor, fiind un pigment liposolubil; în plus el se eliberează mai rapid dacă roșia este strivită/pasată, transformată în sos/piure- deci la cratiță cu ele, cu un strop de ulei!

Cantitatea de licopen nu variază semnificativ de la un soi de roșie la altul și nici nu e influențată de modul de coacere (în solar sau la soare). Însă concentrația de licopen crește de 8-10 ori în sosul de tomate și în bulion, față de roșia proaspătă. Prin gătit este distrusă o mică parte din vitamina C, însă conținutul de mineralele (potasiu, magneziu) și fibrele nu suferă nicio modificare.

În 1995 cei de la Harvard au publicat un studiu care arăta scăderea cu 20-35% a riscului de cancer de prostată la cei care consumau sos tomat din belșug (80g/zi). Un studiu finlandez a arătat că riscul de infarct scade cu 59% la cei care au un aport crescut de licopen, iar cercetătorii din Verona au confirmat că acest pigment roșu protejează inima.

Între timp licopenul s-a dovedit benefic și împotriva cancerului pulmonar sau de stomac, ca să nu mai vorbim de protecția pielii împotriva razelor UV și a îmbătrânirii. Așa că dacă vă trebuia un argument pentru consumul de tocănițe, paste, supe și mâncăruri cu sos roșu, acum îl aveți”, recomandă nutriționistul pe rețelele de socializare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel