sâmbătă, iulie 2, 2022

Senzația de amețeală este o senzație pe care cei mai mulți dintre noi au experimentat-o la un moment dat.

De ce săritul peste mese poate provoca amețeli?

Deși probabil cunoașteți această senzație, nu este întotdeauna ușor să identificați cauza exactă. De fapt, există multe lucruri care pot provoca amețeli.

A nu mânca suficient poate fi una dintre cauzele amețelii, dar nu este întotdeauna cazul.

În acest articol, vom aborda de ce faptul că a nu mânca te poate face să te simți amețit, ce alte probleme pot provoca amețeli și câteva măsuri pe care le poți lua atunci când te simți așa.

Te-ar mai interesa: VIDEO șocant. Momentul în care o turistă este omor...

De ce săritul peste mese poate provoca amețeli?

Hipoglicemia apare atunci când cantitatea de glucoză – deseori denumită simplu „zahăr” – din sângele tău scade sub o valoare de 70 mg/dL (1Trusted Source).

Această stare este mai frecvent numită „nivel scăzut de zahăr în sânge” și este ceva cu care vă puteți confrunta în mod regulat dacă trăiți cu diabet și aveți probleme în gestionarea nivelului de zahăr din sânge.

De asemenea, puteți experimenta un nivel scăzut de zahăr din sânge brusc din cauza unor factori precum:

 • vremea extremă
 • consumul de alcool
 • schimbări de altitudine
 • săritul peste mese sau lipsa de hrană în general
 • nerespectarea unor mese echilibrate care să ofere suficiente substanțe nutritive

Zahărul din sânge provine din digerarea carbohidraților (glucide) și este principala sursă de energie pentru creier. Astfel, săritul peste mese sau evitarea carbohidraților poate determina scăderea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce poate duce la o criză bruscă de amețeală (2Sursa de încredere, 3Sursa de încredere, 4Sursa de încredere).

Te-ar mai interesa: Gestul care îți poate salva viața, în caz de infar...

Dacă vă simțiți amețit după ce ați sărit peste o masă și vă întrebați dacă v-a scăzut glicemia, alte semne de avertizare pe care le puteți experimenta includ foamea, confuzia, transpirația și tremuratul .

Această combinație de simptome este probabil un semn că trebuie să mănânci ceva.

Atenție! Sărirea peste mese sau reducerea aportului alimentar până la punctul de a experimenta simptome precum amețeala poate indica o tulburare de alimentație.

Te-ar mai interesa: De ce se umflă picioarele vara. Cauze: de la deshi...

Dacă ești preocupat de mâncare sau de greutatea ta, te simți vinovat în legătură cu alegerile tale alimentare sau te angajezi în mod obișnuit în diete restrictive, ia în considerare posibilitatea de a cere sprijin unui specialist.

Tulburările alimentare dezordonate și tulburările de alimentație pot afecta pe oricine, indiferent de identitatea de gen, rasă, vârstă, mărime corporală, statut socio-economic sau alte identități.

Te-ar mai interesa: Ce să faci și să nu faci dacă te-a mușcat o viperă...

Alte motive pentru care vă puteți simți amețit

 • Amețeala este o senzație complexă care poate fi resimțită în mai multe moduri diferite și poate fi cauzată de multe lucruri diferite.
 • De cele mai multe ori, când cineva spune că se simte amețit, probabil că încearcă să descrie o senzație de instabilitate.  Dar amețeala poate implica, de asemenea, senzația de leșin, amețeală, slăbiciune sau amețeală.
 • Atunci când cineva se simte amețit, nu înseamnă automat că este din cauză lipsei insuficientă de hrană.

Cauze ale amețelii și sfaturi pentru a vă ajuta să treceți mai ușor peste

Accident vascular cerebral
În unele cazuri, amețelile care apar rapid pot fi un semn de avertizare a ceva mai grav, cum ar fi un accident vascular cerebral.

Deshidratare

Deshidratarea poate fi ușor confundată cu nivelul scăzut de zahăr din sânge, deoarece multe simptome ale fiecăruia sunt similare – senzație de amețeală, leșin și amețeală.

Te-ar mai interesa: Semne de alarmă care anunță polipii uterini. Toate...

Alte simptome care pot ajuta la distingerea deshidratării de nivelul scăzut de zahăr din sânge sunt producerea de urină de culoare închisă și producerea unei cantități mici de urină.

Alte motive
Amețeala este un simptom frecvent raportat de multe afecțiuni.

Iată alte câteva cauze potențiale ale senzației de amețeală care pot avea puțin de-a face cu cât de mult ați mâncat (19Sursa de încredere, 20Sursa de încredere, 21Sursa de încredere):

 • anxietate
 • anemie
 • reacții alergice
 • leziuni la cap
 • dureri de cap de tip migrenă
 • efecte secundare ale medicamentelor
 • rău de mișcare
 • consumul de alcool sau tutun

Dacă vă simțiți amețit pentru o perioadă prelungită de timp, dacă amețelile dispar, dar revin frecvent, sau dacă sunteți îngrijorat de simptomele dumneavoastră, este o idee bună să discutați cu un medic specialist.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private