De ce se constipă anumite persoane în concediu? În plus, hemoroizii se agravează în vacanță

De ce se constipă anumite persoane în concediu? În plus, hemoroizii se agravează în vacanță
De ce se constipă anumite persoane în concediu? În plus, hemoroizii se agravează în vacanță

Constipația călătorului este o problemă de care suferă mai bine de 80% din populația adultă.

Constipația de vacanță apare din cauza schimbării mediului, a rutinei de acasă, a băii, din cauza meselor copioase, bogate în proteine și grăsimi.

În vacanță, puțini mai sunt cei care mănâncă cereale integrale cu iaurt la micul dejun sau o salată ușoară seara, la cină. Iar amânarea nevoii de a merge la toaletă, din cauza programului imprevizibil, cu excursii sau ieșiri cu grupul de prieteni, favorizează de asemenea constipația.

„Scaunele tari zgârie mucoasa și venele hemoroidale, apar complicații, cum ar fi dureri, fisuri anale, tromboze, sângerări, chiar prolaps rectal. Apoi, efortul de eliminare pune presiune suplimentară pe venele hemoroidale, care se dilată și se inflamează. Constipația duce la complicații și la avansarea hemoroizilor. Pentru a o preveni, recomand consumul de fibre. Ele stimulează peristatica și ne ajută să avem un tranzit intestinal normal, un scaun normal. Fibrele se găsesc în fructe și legume proaspete, în cereale integrale, în semințe de in, tărâțe de psyllium etc.”, potrivit dr. Dan Andronesi.

Tot pentru a preveni constipația e vitală hidratarea cu apă plată, ceaiuri din plante, supe și sucuri proaspete de fructe. În vacanțele de vară, în călătoriile noastre sub soarele arzător, transpirăm, iar riscul de deshidratare e infinit mai mare decât în zilele obișnuite de la birou. „Hidratarea e foarte importantă. Dacă nu bem suficient, o să avem o urină concentrată și un scaun tare, pentru că organismul încearcă să recupereze apa de pe unde este, inclusiv din colon”, atrage atenția medicul. Hidratare nu înseamnă și cafeaua de dimineață sau paharele de bere ciocnite seara la terasă. Sunt tot lichide, însă acestea deshidratează. Mai mult decât atât, alcoolul, consumat cu mai multă relaxare în concediu, vine cu alte efecte negative asupra hemoroizilor. „Alcoolul agravează și el hemoroizii, știut fiind faptul că produce vasodilatație atât pe vasele de sânge, cât și pe venele hemoroidale. Pacienții observă și relatează că după perioade în care consumă mai mult alcool, apar modificări și complicații la nivelul anusului”.

Nu în ultimul rând, cu toții trebuie să fim foarte atenți de unde ne cumpărăm mâncare, de unde bem apă și cum purtăm cu noi, în căldură, sandvișurile de drum. Vara, riscul alterării alimentelor e mult mai mare, iar de aici până la o toxiinfecție alimentară e doar un pas. În afară de faptul că ne strică toată frumusețea vacanței, o astfel de problemă digestivă se lasă cu scaune diareice, care și ele agravează hemoroizii. „În diaree, scaunul este mai acid și irită mucoasa colonului și a anusului, modifică vascularizația și apar complicații, decompensări ale hemoroizilor”, mai spune chirurgul Dan Andronesi.

Dacă totuși hemoroizii se agravează în vacanță, nu amânați vizita la proctolog, pentru că boala hemoroidală nu trece niciodată de la sine. Iar acum există procedee moderne de tratament, minim invazive, nedureroase, cu o rată de succes foarte mare și risc de recidivă minim, precum ligaturile elastice, combinate cu fototermocoagularea în spectru infraroșu.

15 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook
powered by Binbox