Sari la conținut

De ce se zbate ochiul? Lipsa unor vitamine, dar și boli precum Parkinsonul și scleroza multiplă, printre cauze

semne cand din corp lipseste o vitamina
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
carente de vitamine vitală pentru a menține ochii sănătoși

De ce se zbate ochiul? Spasmele oculare nu reprezintă de regulă o urgență medicală, cu toate acestea sunt destul de incomode, persoana în cauză prezentând un anumit grad de disconfort.

Practic este vorba despre o contracţie musculară involuntară ce poartă numele de miochimie. Ea denotă o hiperexcitabilitate a fibrei nervoase.

”Mușchii din jurul ochilor se contractă spontan, involuntar, mișcările sunt ușoare, durează câteva secunde sau minute si cel mai frecvent se manifesta unilateral. Această contracție musculară poate să apară fie la nivelul pleoapei superioare, fie la cea inferioară. De asemenea, ele pot dura de la câteva secunde la câteva minute și pot fi repetitive,” explică dr. Veronica Strehăianu – medic specialist oftalmolog la Clinica Medical Optic.

Cauzele spasmelor oculare

Există o mulțime de persoane care prezinta astfel de episoade, de regulă, în momentele în care sunt mai stresate, potrivit oftalmologului. Alte cauze pot fi oboseala, excesul de alcool sau de cafea. Cu toate acestea, în spatele acestui simptom pot fi ascunse și afecțiuni grave.
Există situații când spasmul ocular variază în intensitate, de la semnale abia perceptibile de individ, până la situații în care devine deranjant și produce disconfort.
Mai exact, spasmele pot fi, potrivit medicului oftalmolog, semnul unor afecțiuni oculare precum:
• blefarita,
• sindromul de ochi uscat,
• sensibilitatea la lumină,
• anumite alergii medicamentoase

Medicul precizează că sunt și situații când, spasmul ocular este semnul unui afecțiuni mai grave, așa cum sunt: sindromul Tourette, distonia neurovegetativă, boala Parkinson, scleroza multiplă.
Printre cauzele apariției spasmelor oculare regăsim:
• Excesul de energizante, ciocolată neagră, alcool, ceai, cafea,
• Lipsa de calciu și magneziu din dieta care pot duce perturbarea functionării musculaturii,
Lipsa vitaminei B12 –  carența de B12 duce la instalarea inclusiv a furnicăturilor musculare
• Afecțiuni precum: anemia, gripa, sinuzita, diabetul zaharat.
• Insomnia – un somn incomplet și implicit oboseala pot conduce la apariția acestor mișcări involuntare.
• Trebuie menționat că există situații foarte rare când acest simptom indică tulburări neurologice.

Tipuri de spase oculare

Medicul oftalmolog a detaliat care sunt principalele tipuri de spasme oculare.
Trei tipuri de spasme oculare sunt cele mai frecvente:
• Spasmul ocular sau miochimia pleoapelor sau fasciculațiile benigne – afectează doar pleoapa. Apare de cele mai multe ori la un singur ochi, este foarte des întâlnit si implică fie pleoapa superioară, fie cea inferioară.
• Blefarospasmul esențial benign – se manifestă sub forma unei clipiri dese și e prezentă la ambii ochi. Evoluția e progresivă, uneori persoana în cauză simte nevoia de a închide ambii ochi.
• Hemispasmul facial- acesta implică spasme ale mușchilor de pe o parte a feței, inclusiv mișcări ale pleoapelor.

”Reține! Pentru a diminua, stopa sau preveni spasmele oculare este indicat să elimini cauzele care pot duce la apariția lor. Prin urmare, renunță la fumat, consumă cât mai puțin alcool, controlează-ți stresul, dormi 8 ore pe noapte, menține o dietă cât mai sănătoasă. Dacă însă simptomele persistă mai mult de 2-3 săptămâni iar ochiul devine umflat sau inflamat, mergi la un consult oftalmologic pentru diagnostic și tratament adecvat,” conchide dr. Veronica Strehăianu.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: