Sari la conținut

De ce stopul cardiac este mai probabil să apară dimineața devreme, între orele 4.00 și 10.00

durere de piept
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Semnal de alarmă pentru stop cardiac

De ce stopul cardiac este mai probabil să apară dimineața devreme, între orele 4.00 și 10.00

Chiar dacă stopurile cardiace pot lovi în orice moment, cercetătorii spun că majoritatea oamenilor o experimentează în primele ore ale zilei. Dar care este motivul din spatele acestei rate disproporționat de mare de stopuri cardiace și atacuri de cord în primele ore?

De ce stopul cardiac este mai probabil să apară dimineața devreme

Experții cred că studiile au arătat că sistemul circadian al corpului nostru, cunoscut în mod popular sub numele de ceasul intern, este de vină pentru asta.

Potrivit unui studiu de la Spitalul Brigham and Women’s și Universitatea de Sănătate și Știință din Oregon, corpul nostru experimentează eliberarea de citochinină care provoacă aritmie și crește probabilitatea unui stop cardiac brusc.

„Ritmul sistemului circadian scade și crește pe parcursul zilei și are ca rezultat creșterea și scăderea anumitor substanțe chimice din creier și celulele din sânge”, a subliniat dr. Frank Scheer, directorul Programului de cronobiologie medicală de la Spitalul Brigham.

Cardiologii spun că majoritatea stopurilor cardiace apar între orele 4 și 10 dimineața, când trombocitele din sânge sunt mai lipicioase și creșterea adrenalinei generată de glandele suprarenale poate provoca ruperea plăcii în arterele coronare.

Ce cauzează atacurile de cord și stopurile cardiace?

Cea mai frecventă cauză a unui atac de cord sau a unui stop cardiac, potrivit experților în sănătate, este boala coronariană. De-a lungul timpului, placa se acumulează de-a lungul pereților arterei determinând îngustarea vaselor de sânge.

În cele din urmă, îngustarea devine suficient de severă pentru a reduce fluxul de sânge către inimă sau pentru a-l bloca complet.

Simptomele unui stop cardiac

Atât pentru bărbați, cât și pentru femei, există semne și simptome variate de stop cardiac. În timp ce femeile au simptome mai subtile, care seamănă cu indigestie sau gaze, bărbații raportează semne mai puternice.

Cele mai comune includ:

  • Durere în piept
  • Greutate si presiune pe piept
  • Senzații de greață, indigestie și arsuri la stomac
  • Dureri de stomac
  • Senzație de rămânere fără aer și dificultăți de respirație
  • Transpirații reci 
  • Oboseală/ oboseală bruscă
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: