Sari la conținut

De ce te doare stomacul după ce mănânci. Vezi care sunt cele mai frecvente cauze

Arsuri la stomac
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Arsuri la stomac, semn de atac de cord

Durerea în stomac după masă poate apărea ocazional și, de obicei, nu este un motiv de îngrijorare, cu toate acestea, poate fi un simptom al unor tulburări digestive semnificative.

Potrivit unui studiu realizat în 26 de țări, cercetătorii au constatat că 1 din 10 persoane suferă de dureri abdominale după masă. 13% dintre femei și 9% dintre bărbați au raportat disconfort gastro-intestinal frecvent după masă. Persoanele au raportat balonare, stomac umflat, senzație de sațietate rapidă, constipație și diaree. Interesant este că acești indivizi au avut rate de anxietate și depresie de două ori mai mari decât persoanele care nu au raportat niciun simptom, potrivit gastrohealthpartners.com.

Durerea abdominală după masă poate avea multe cauze, de la supraalimentare până la pancreatită. Următoarele sunt câteva motive comune pentru acest tip de durere. Cu toate acestea, identificarea unei cauze exacte poate fi uneori dificilă.

8 cauze ale durerii de stomac după masă

Mănânci prea mult sau prea repede

Stomacul „mediu” poate reține doar aproximativ 1 sau 2 căni de mâncare! Problema începe adesea atunci când oamenii încearcă să depășească această sumă. Stomacul trebuie să se întindă pentru a face loc pentru hrana suplimentară, care poate provoca disconfort sau durere.

Durerea severă poate necesita îngrijiri medicale imediate

Mâncatul prea repede vă poate face să înghiți aer suplimentar, provocând balonare și gaze.

Acestea sunt, de fapt, doi dintre principalii factori declanșatori ai durerilor abdominale după masă.

Indigestie

Durerea sau arsura în jurul mijlocului abdomenului superior se numește durere epigastrică (indigestie).

Indigestia poate provoca: Senzație de sațietate devreme la masă sau rău de mișcare.

Este mai probabil să experimentați aceste simptome dacă:

  • Bea prea multa cafea sau alcool
  • Mănânci prea repede sau prea mult
  • Mănânci multe alimente grase sau picante sau care conțin mult acid (cum ar fi portocalele și roșiile)
  • Ai crescut stresul
  • Fumezi

Dacă indigestia este cronică și nu poate fi găsită o cauză specifică, este posibil să aveți ceea ce numim indigestie funcțională. Aceasta înseamnă că nu există nicio problemă structurală clară sau boală și pur și simplu că tractul digestiv nu funcționează corect, provocând simptome continue.

Tulburările funcționale gastrice care pot cauza probleme după masă sunt:

  • Sindromul durerii epigastrice (EPS): Durerea sau arsura epigastrica este simptomul principal
  • Sindromul de disconfort postprandial (PDS): senzație de sațietate la începutul unei mese
    Intoleranțe alimentare și alergii.

Mulți oameni confundă alergiile alimentare cu intoleranțe alimentare. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că unele dintre simptome (crampe de stomac, diaree și vărsături) se suprapun.

Intoleranța alimentară este cauzată de incapacitatea organismului de a digera o anumită componentă alimentară. De exemplu, lipsa enzimei lactază cauzează intoleranță la lactoză sau probleme cu produsele lactate.

Persoanele cu alergii alimentare trebuie să evite complet anumite alimente sau ingrediente, deoarece acestea le pot determina să aibă un răspuns imunitar anormal care, în unele cazuri, poate pune viața în pericol. Alergiile la ouă, lapte, arahide, crustacee și grâu sunt mai frecvente.

Ulcer 

Ulcerele sunt răni în mucoasa stomacului sau duoden, care este prima parte a intestinului.

Aceste ulcere pot provoca dureri pulsatile oriunde intre stern si buric, indiferent daca stomacul este gol sau nu. Apoi, durerile abdominale mai ales după masă înseamnă de obicei ulcer gastric.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) cum ar fi ibuprofenul, aspirina și naproxenul pot duce la un ulcer peptic, mai ales dacă le luați o perioadă lungă de timp.

Multe ulcere sunt cauzate de Helicobacter pylori (H. pylori). Este important să tratați această infecție. Dacă nu, poate duce la anumite tipuri de cancer intestinal.

Sindromul colonului iritabil

Sindromul intestinului iritabil (IBS) este o afecțiune în care pacienții au dureri abdominale persistente. De fapt, trei dintre cele mai comune tipuri de IBS includ disconfort abdominal, împreună cu diaree sau constipație.

Durerea de la IBS poate apărea în abdomenul superior, mijlociu și inferior. Se poate răspândi și în părțile superioare ale trunchiului. Până la 30% dintre persoanele care au indigestie au și IBS.

Reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian (GERD) este o afecțiune în care acidul din stomac curge în esofag și poate ajunge în gură.

Boala de reflux gastroesofagian cauze: Arsuri în esofag (arsuri la stomac), durere la înghițire, gust acid sau nedigerat în gât sau gură. Mulți oameni au ocazional simptome de reflux. Dar persoanele cu BRGE au simptome în mod regulat.

Litiază biliară

Calculii biliari sunt depozite mici, dure, cristaline, care se pot forma în vezica biliară sau în canalele biliare (structuri sub formă de tuburi în interiorul ficatului). Acestea pot apărea atunci când există prea mult colesterol în bilă, o funcție anormală a vezicii biliare sau din alte cauze.

Calculii biliari provoacă uneori durere după masă, mai ales dacă o masă a fost bogată sau bogată în grăsimi.

Unii au dureri de vezica biliară pe stomacul gol. Îi poate trezi chiar din somn. O astfel de durere este uneori numită colică biliară.

Este important să mergi la medic pentru acest tip de durere. Dacă vezica biliară este inflamată, poate fi gravă. Este posibil să aveți nevoie chiar de o intervenție chirurgicală.

Pancreatită

Durerea abdominală după masă poate fi cauzată de pancreatită. Adesea începe în partea superioară a abdomenului și „se extinde” spre spate.

Este posibil să aveți, de asemenea, greață și vărsături, două simptome revelatoare ale pancreatitei care o pot distinge de alte cauze ale durerii de stomac după masă.

În plus față de greață și vărsături, trebuie să solicitați imediat asistență medicală dacă aveți:

  • Bătăi rapide ale inimii
  • Dureri abdominale severe
  • Dificultate de respirație
  • Culoarea gălbuie a pielii sau a albului ochilor (icter)
  • Oricare dintre aceste semne ar putea semnala că aveți o infecție sau un blocaj periculos la nivelul pancreasului, vezicii biliare sau canalului pancreatic.

Dureri abdominale după masă: cauze mai puțin frecvente

Unele cauze mai puțin frecvente ale durerii după masă includ:

  • Aerofagie (când înghiți mult aer): deși acest lucru poate fi cauzat de mâncarea prea rapidă, poate fi cauzat și de vorbitul în timp ce mănânci sau de mestecat gumă după masă.
  • Constipație: Pentru a ușura orice disconfort, evitați alimentele cu fibre puține sau fără fibre, cum ar fi fast-food, carnea și alimentele procesate. Și bea multă apă. A rămâne bine hidratat este o modalitate excelentă de a evita durerea și disconfortul cauzate de constipație.
  • Ischemie intestinală (problemă cu alimentarea cu sânge a intestinului subțire)
    Cancer de stomac sau esofag.
Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel