vineri, iunie 2, 2023

Varianta Omicron este cea mai contagioasă tulpină descoperită până în acest moment și, de asemenea, cea mai rezistentă în fața vaccinurilor și a testelor dezvoltate.

Cu toate acestea, varianta Omicron pare să provoace forme mai ușoare de boală, în comparație cu variantele anterioare.

Cu atât mai mult, deși vaccinurile au o eficacitate mai redusă în cazul acestei tulpini, schema completă de vaccinare oferă cea mai sigură protecție.

Te-ar mai interesa: Eliminarea acidului uric. Alimente și băuturi reco...

Odată cu apariția variantei oamenii au observat, de asemenea, că majoritatea infectărilor sunt confirmate numai cu ajutorul testelor PCR. Testele rapide, se pare, nu sunt la fel de eficiente în cazul variantei Omicron. Cum se explică acest lucru?

De ce testele rapide nu depistează Omicron?

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID în România, susține că testele rapide nu sunt la fel de eficiente deoarece, în cazul variantei Omicron, încărcătura virală este mai mică și, implicit, mai greu de depistat.

„În momentul în care efectuăm aceste teste rapide se corelează şi cu rezultatul lor, adică cu sensibilitatea lor. Dacă le efectuăm în primele 5 zile de la debutul bolii, când încărcătura virală este mai mare, atunci şansa să ne dea un rezultat real este mai mare. La persoanele care au un grad de imunitate, pentru că au fost vaccinate sau au trecut prin boală anterior, încărcătura virală este mai redusă, atunci probabilitatea ca un test rapid antigen să iasă pozitiv este un pic mai mică decât la persoanele care sunt nevaccinate. Atunci este evident că testele «gold standard» acum sunt testele PCR”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță.

Te-ar mai interesa: 7 boli pe care poți să le moștenești de la părinți...

Medicul adaugă faptul că persoane care erau chiar simptomatice şi care şi-au făcut teste rapide în mod repetat şi au ieşit negative ulterior au fost confirmate în urma unor teste PCR.

„Avem nevoie de mai multe date ştiinţifice care să compare rezultatele celor două tipuri de determinări pentru a fi în măsură să luăm nişte decizii, dacă se justifică sau nu să mai facem teste antigen”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, la Digi24.

Te-ar mai interesa: ”De ce mă înțeapă inima?” Stresul, atacul de panic...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private