miercuri, iunie 7, 2023

De la afte la ucigaș de cancer! Un virus ar putea pune capăt celei mai de temut boli. Ce au descoperit cercetătorii

Cancerul este una dintre cele mai de temute boli care afectează omenirea. Mulți dintre noi asociem această boală tăcută cu moartea, și este de înțeles acest lucru. Din nefericire, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că unul din șase decese este cauzat de un cancer sau altul.

Te-ar mai interesa: Testul creierului. Îți arată dacă ai probleme cu m...

Decesele cauzate de cancer apar din mai multe motive, inclusiv diagnosticarea târzie într-un stadiu avansat al bolii și factori legați de tratament. Deși știința a parcurs un drum lung în conceperea unor metode de a învinge cancerul, cercetările sunt în curs de desfășurare pentru a dezvolta noi opțiuni de tratament.

Oameni de știință au raportat primele rezultate ale unui studiu clinic de fază I, iar acestea par a fi vești bune.

Cercetătorii de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra și de la Royal Marsden NHS Foundation Trust au efectuat un experiment în care au modificat genetic virusul herpes simplex pentru a trata cancerul.

Te-ar mai interesa: Horoscop 7 iunie 2023. Capricornii trag biletul no...

Cunoașteți unele persoane care fac răni în jurul buzelor de fiecare dată când sunt stresate sau se îmbolnăvesc?

Aceste „răni” sunt cauzate de HSV-1, un subtip al virusului herpes simplex. Vezicule și ulcere similare pot apărea și în regiunea genitală după un raport sexual cu un purtător al virusului HSV-1 sau HSV-2, potrivit Healthfacts.

Cum a devenit un virus atât de comun o mașină de ucis cancerul?

Virusul herpes simplex este un grup de virusuri ADN care este destul de frecvent în mediul nostru. Se estimează că, până în al cincilea deceniu de viață, 90% din populație va fi fost expusă la acest virus. Cu toate acestea, nu toată lumea va prezenta simptome de infecție activă.

Te-ar mai interesa: Începe prima ediție a Campionatului European de Se...

De la afte la ucigaș de cancer

Cercetătorii au folosit ingineria genetică pentru a modifica virusul herpetic astfel încât acesta să devină oncolitice: având capacitatea de a ucide celulele canceroase. Acest HSV modificat se numește RP2.

RP2 are caracteristici care îi permit să recunoască și să interacționeze doar cu celulele canceroase anormale, protejând în același timp țesuturile sănătoase din organism. Acesta se prezintă sub formă de formulă injectabilă care se injectează direct în tumori pentru a le distruge.

Te-ar mai interesa: Profesorul Mircea Beuran: Aceasta este cea mai bun...

Cum acționează RP2

Se înmulțește în interiorul tumorii canceroase și o ucide din interior
De asemenea, face ca sistemul imunitar natural al organismului să fie mai sensibil și mai agresiv față de celulele canceroase. În acest fel, sporește capacitatea organismului de a distruge cancerul.

Studiile clinice de fază I se fac, de obicei, pentru a înțelege cât de sigur este un nou tip de intervenție medicală. S-a constatat că RP2 este sigur și are puține efecte secundare. Pacienții cărora li s-a administrat tratamentul au avut doar plângeri minore precum oboseală, febră și frisoane.

Te-ar mai interesa: Spune NU osteoporozei! 6 moduri de a îmbunătăți de...


Pe lângă profilul său de siguranță, RP2 a demonstrat, de asemenea, o capacitate impresionantă de a ucide cancerul. Nouă pacienți au primit RP2 singur, în timp ce altor 30 li s-a administrat o combinație de RP2 și un medicament imunoterapeutic împotriva cancerului în timpul studiului. Pacienții aveau diferite tipuri de cancere avansate. Din grupul de pacienți care au primit doar RP2, trei pacienți au prezentat rezultate bune (cancerele lor fie s-au micșorat semnificativ, fie au încetat să mai crească), iar șapte din grupul de pacienți din combinație au răspuns la fel de bine.

Efectul RP2,  încurajator

Un pacient care se afla deja în faza de sfârșit de viață/îngrijiri paliative s-a vindecat de cancer după ce a primit injecția RP2 și a rămas fără cancer de aproape 2 ani! RP2 a funcționat pentru el atunci când toate celelalte tratamente disponibile au eșuat.
Acest virus herpetic modificat ar putea fi răspunsul pe care îl așteptam în lupta împotriva cancerului.

Oricât de inovator ar părea experimentul RP2, modificarea virusurilor pentru a ataca celulele canceroase nu este o noutate în comunitatea științifică. Administrația americană pentru alimente și medicamente a aprobat chiar și T-VEC, un virus modificat genetic, ca opțiune de tratament pentru melanomul avansat – un tip de cancer de piele. Cu toate acestea, RP2 ar putea schimba regulile jocului, deoarece poate trata eficient diferite tipuri de cancer, nu doar melanomul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private