Sari la conținut

De unde știi că ai un cheag de sânge într-o arteră? 10 semne și simptome cheie

Credit foto: arhiva Doctorul Zilei

Detectarea prezenței unui cheag de sânge într-o arteră este deosebit de importantă, deoarece astfel de cheaguri pot prezenta riscuri grave pentru sănătate, inclusiv apariţia unui atac de cord, accident vascular cerebral sau a unei embolii pulmonare.

Un cheag de sânge este, de regulă, un răspuns fizic normal la o leziune sau un traumatism. El formează rapid un „dop” care poate reduce sau care poate chiar să prevină sângerarea.

De ce apar cheagurile de sânge?

Un fragment din cheagul de sânge care se desprinde de la locul acelui tromb (adică un cheag de sânge format în vene sau în artere) și care circulă prin fluxul sanguin este numit de experți embolus. Un astfel de embolus este o complicație periculoasă și potențial fatală a trombozei, mai ales dacă acest embolus sau material ajunge la inimă, la plămâni sau la creier. Când se întâmplă, însă, acest lucru, se spune că pacientul a suferit o embolie, potrivit doc.ro.

Când se formează un tromb (cheag de sânge) într-o arteră, cum ar fi una de la inimă sau de la creier, se numește tromboza arterială. Când un cheag de sânge ori tromb se formează în venele profunde de la picior, afecțiunea se numește tromboză venoasă profundă.

Simptome de tromboză venoasă profundă: semne de cheag de sânge care pot apărea în picioare
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Deși autodiagnosticarea nu este un substitut pentru evaluarea medicală profesionistă, cunoașterea simptomelor cheie și a factorilor de risc vă poate ajuta să recunoașteți timp timp când este cazul să solicitați asistență medicală de specialitate.

Simptomele prezente în cazul în care apar cheaguri de sânge diferă în funcţie de localizarea acestuia, dar şi de dimensiunile sale, respectiv gradul de restricţie a circulaţiei sanguine către organul afectat. Dacă cheagul de sânge blochează vascularizarea unui organ vital, cum ar fi plămânii, creierul sau inima este nevoie de intervenţie medicală de urgenţă.

Factori de risc pentru cheaguri de sânge

Principalii factori de risc pentru cheaguri de sânge vizează antecedentele familiale, tulburările de coagulare a sângelui, intervențiile chirurgicale recente, imobilitatea prelungită sau anumite afecțiuni medicale, cum ar fi fibrilația atrială.

Dacă bănuiți că aveți un cheag de sânge într-o arteră, solicitați imediat asistență medicală pentru un diagnostic de certitudine prin teste specifice, cum ar fi echografia, scanarea CT/RMN sau teste de sânge, care pot investiga parametrii implicaţi în coagulare: trombocitele şi factorii coagulării, dinamica hemostazei (VSH-ul, timpii de coagulare) şi markerii ce pot indica afectarea inimii (cum ar fi troponina T).

Tratamentul poate include medicamente anticoagulante sau proceduri mai invazive pentru îndepărtarea sau dizolvarea cheagului, în funcție de localizarea și severitatea acestuia.

formarea cheagurilor de sânge

10 semne și simptome cheie 

  1. Durere sau disconfort: durerea şi/sau disconfortul persistent resimţit la un membru afectat, cum ar fi la picior sau la braț, pot fi un indicator precoce. Se poate simți ca un spasm, durere sau chiar o durere ascuțită;
  2. Umflare: Umflarea inexplicabilă a unui membru, mai ales dacă este însoțită de durere și căldură, poate fi un semn al unui cheag care blochează fluxul de sânge;
  3. Roșeață și căldură: zona afectată poate deveni roșie și caldă la atingere. Acest lucru se datorează adesea reacției inflamatorii cauzate de cheag;
  4. Modificări ale aspectului pielii: Verificaţi existenţa unor modificări ale culorii pielii. Pielea poate deveni palidă sau poate lua o nuanță albăstruie/ purpurie, indicând un flux sanguin insuficient;
  5. Dureri de picior la mers: dacă simțiți dureri de picioare în timpul mersului, care se ameliorează atunci când vă odihniți poate fi un simptom al bolii arterelor periferice, cauzată de cheaguri de sânge;
  6. 6. Amorțeală sau slăbiciune: un cheag de sânge poate bloca fluxul de sânge către creier, ducând la simptome precum amorțeală sau slăbiciune bruscă, de obicei pe o parte a corpului. Acesta este un potențial semn de accident vascular cerebral;
  7. Dificultăți de respirație: Un cheag în arterele pulmonare poate provoca dificultăți de respirație, dureri în piept și o frecvență cardiacă rapidă, care este un semn al unei posibile embolii pulmonare;
  8. Durere toracică: Acest tip de durere, apărută în mod inexplicabil, care se poate agrava odată cu respirația profundă, poate fi un semn al unui cheag arterial care afectează inima.
  9. Vărsături sau diaree. Dacă vărsăturile și diareea nu se ameliorează după câteva zile, este important să soliciți asistență medical imediată. Este posibil să ai un cheag de sânge format la nivelul abdomenului, care ar putea fi periculos dacă este lăsat netratat.
  10. Dureri de cap acute. Multe persoane se confruntă cu dureri cronice de cap, dar cele care apar din cauza formării unui cheag de sânge vor fi acute. De fapt, durerile de cap pot fi atât de puternice, încât persoanei îi va fi greu să se concentreze și nu va putea efectua acțiuni simple în rutina de zi cu zi.
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel