Sari la conținut

Decizie fără precedent! Pacienților vaccinați împotriva covid-19 li se interzice acest lucru!

donare sange
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Japonia a adoptat recent recomandări pentru acceptarea donărilor de sânge de la cei care au primit vaccinuri COVID-19. Liniile directoare sunt destinate să ofere donatorilor timp pentru a trece peste orice efecte secundare ale vaccinului. Fără a oferi acest context, o postare pe rețelele sociale susține în mod înșelător că Japonia „refuză” donațiile de sânge de la persoanele vaccinate.

Postarea care a circulat pe rețelele sociale:

„Dorim să exprimăm recunoștința noastră sinceră pentru înțelegerea și cooperarea dvs. în ceea ce privește donarea de sânge. În ceea ce privește criteriile de acceptare pentru donarea de sânge pentru cei care au fost vaccinați cu noul coronavirus, suntem în proces de a-l evalua și eventual, lua în considerare în țară, așa că vă rugăm să înțelegeți că ne vom abține de la a dona sânge până când vor fi arătate criteriile.

Vă mulțumim pentru cooperare. În plus, standardul va fi decis până la începerea vaccinării pentru publicul larg și, odată ce va fi decis, vă vom informa pe site din nou. Așteptăm cu nerăbdare sprijinul dvs. continuu în viitor”, este textul unui mesaj postat pe site-ul oficial al Societății de Cruce Roșie din Japonia, conform puterea.ro, citat de evz.ro

O dată cu pandemia de coronavirus, Societatea de Crucea Roșie din Japonia este în stare de alertă, deoarece se confruntă cu o scădere  bruscă a numărului de donatori de sânge, parțial din cauza anulării multor evenimente majore la nivel național.

Cum s-a ajuns la răspândirea unei știri false?

Japonia a raportat peste 651.000 de cazuri COVID-19 și peste 11.000 de decese și se află în mijlocul unui al patrulea val de infecții. Cu toate acestea, rămâne cu mult în urmă față de alte națiuni în ceea ce privește vaccinarea populației împotriva noului coronavirus.

Cu doar 2% din populație complet inoculată – comparativ cu mai mult de 35% în SUA – Japonia „este la egalitate cu Myanmar – un stat eșuat”, a declarat Jeffrey Kingston, director de studii asiatice în campusul japonez al Universității Temple într-un email pentru FastCheck.org.

În urma unor studii nematerializat privind inocularea populației cu propriul vaccin, Japonia a aprobat un singur vaccin: Pfizer / BioNTech.

„Un proces labirintic de aprobare nu a ajutat”, a scris în Washington Post William Pesek, rezident în Tokyo și autor al „Japanization: What the World Can Learn from Japan’s Lost Decades”.

Tot acesta a declarat: „Tokyo, prin primsa tradițiilor, a solicitat companiilor farmaceutice să facă studii clinice la nivel local, ceea ce i-au mult timp, în loc să încorporeze studii și date făcute în altă parte”.

El a remarcat, de asemenea, că rata mortalității relativ scăzută într-o națiune de 126 de milioane a redus sentimentul de urgență, iar o mișcare „vie” anti-vaccin răspândește scepticismul în Japonia. Au existat aproximativ 8,75 decese COVID-19 la 100.000 de persoane în Japonia, comparativ cu aproape 178 la 100.000 în Statele Unite, potrivit datelor compilate de Universitatea Johns Hopkins.

Pe fondul scepticismului privind vaccinarea, o postare pe Faceebok a început să se răspândească în SUA, pretinzând în mod înșelător că „Japonia refuză donațiile de sânge de la orice a fost vaccinat împotriva covid-19”

Dar Japonia nu a refuzat să accepte donații de sânge de la persoane vaccinate; le-a pus pur și simplu în așteptare în timp ce guvernul a elaborat un nou ghid pentru donatori.

Hitoshi Hatta, purtător de cuvânt al Ambasadei Japoniei la Washington DC, a declarat pentru FactCheck.org într-un e-mail pe 7 mai că Ministerul Sănătății a adoptat recent linii directoare care solicită „oamenilor să nu doneze sânge în (numai) 48 de ore de la vaccinare pentru Covid- 19.”

El a spus într-un interviu telefonic că întârzierea nu are nimic de-a face cu îngrijorările cu privire la siguranța vaccinului, dar este menită să ofere viitorilor donatori timp pentru a trece peste eventualele efecte secundare ale vaccinului. Efectele secundare pot include amețeli, febră și dureri corporale și i-ar împiedica pe donatori să doneze sânge.

Societatea japoneză de Cruce Roșie a publicat recomandările guvernamentale pe 28 aprilie, dar a spus că nu le va pune în aplicare până pe 14 mai.

 

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: