Sari la conținut

Decizie privind valabilitatea certificatului verde! Este oficial! Anunțul a fost făcut de UE

UE a informat ce se întâmplă cu valabilitatea certificatului verde! Uniunea Europeană limitează, de astăzi, la 9 luni valabilitatea certificatului verde pentru călătoriile intraeuropene, după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă, alcătuită din două doze sau o doză în cazul vaccinului Johnson & Johnson. De astăzi intră în vigoare și noile norme privind înscrierea dozelor booster pe certificate.

Decizie privind valabilitatea certificatului verde! Este oficial! Anunțul a fost făcut de UE

Conform noilor reguli, statele membre nu ar trebui să mai impună perioade diferite de acceptare a certificatelor, iar termenul de 9 luni se aplică numai documentelor de vaccinare folosite la călătorii în Uniune.

Statele membre pot aplica norme diferite

În schimb, statele membre pot aplica norme diferite atunci când utilizează certificatul în context intern, dar Comisia Europeană le solicită să se alinieze și în acest caz la perioada de nouă luni stabilită la nivelul Uniunii.

Începând de astăzi trebuie puse în aplicare și noi norme privind introducerea în certificate a administrării dozelor de rapel, care vor fi înregistrate pe documente astfel: trei din trei pentru doza booster, doi din unu pentru doza de rapel în urma unei vaccinări cu doză unică sau pentru o doză dintr-un vaccin cu două doze administrat unei persoane vindecate.

Citeste si:

Certificatele care au fost eliberate în mod diferit înainte de această clarificare trebuie corectate

Certificatele care au fost eliberate în mod diferit înainte de această clarificare trebuie corectate și eliberate din nou pentru a se asigura o distincție între dozele de rapel și situația vaccinării primare complete, adică vaccinuri prevăzute cu două doze sau cele dintr-o singură doză. Comisarul pentru justiție, Didier Reynders, a explicat că durata de acceptare a certificatelor de vaccinare reflectă scăderea puterii de protecție a vaccinului şi subliniază importanța administrării unui rapel, potrivit RRA.

Şi România trebuie să se adapteze în curând regulilor europene cu privire la certificatul digital COVID-19, a apreciat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Până la o nouă reglementare, a precizat Arafat, certificatul este valabil pentru intrarea în țară și pentru accesul în magazine, restaurante sau teatre și pentru persoanele care nu au doza booster.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.