Sari la conținut

Decizii de urgență în sistemul medical. Ce se va întâmpla cu pacienții non-COVID în următoarele 30 de zile?

România se confruntă cu o situație fără precedent. Astăzi au fost înregistrate peste 15.000 de cazuri noi de Covid-19, cel mai mare bilanț de la începutul pandemiei. Sistemul medical se află sub o presiune îngrijorătoare, iar medicii anunță că unitățile medicale sunt într-o situație critică.

Sistemul medical este foarte aproape de colaps, susțin specialiștii. De aceea, autoritățile au luat decizii de urgență care să faciliteze îngrijirea pacienților bolnavi de COVID. Tot mai multe persoane ajung în stare gravă la spital, printre care și tineri și copii.

Pacienții non-COVID, însă, vor avea de suferit în ruma deciziilor. Autoritățile au decis ca operațiile și internările pacienților non-COVID să fie suspendate pentru 30 de zile.

Operațiile și internările pacienților non-COVID, suspendate

Pe fondul presiunii tot mai mari cu care se confruntă sistemul medical şi cel de urgenţă, autorităţile au decis suspendarea operaţiilor şi internările pacienţilor non-covid, care nu reprezintă urgenţe, timp de 30 de zile. Anunţul a fost făcut aseară, de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, potrivit RRA.

Este una din soluţiile care s-a aplicat în foarte multe ţări când au fost probleme serioase şi când au intrat în valuri grave, cum este valul prin care trecem la acest moment.

Suntem nevoiţi să emitem un ordin de 30 de zile, care prevede că, începând cu data emiterii acestuia, managerii unităţilor sanitare publice dispun măsuri pentru suspendarea internărilor pentru intervenţii chirurgicale şi pentru alte tratamente şi investigaţii medicale care nu reprezintă o urgenţă.

Prevederile nu se aplică femeilor însărcinate, care necesită controale obligatorii, pacienţilor cu afecţiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă, care trebuie să se prezinte periodic pentru monitorizare, investigaţii sau tratament”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat a precizat că astăzi autorităţile din România vor activa mecanismul de protecţie civil al Uniunii Europene, în vederea achiziţionării medicamentului Tocilizumab, folosit în tratarea cazurilor de Covid.

El a mai spus de asemenea că personalul de la unităţile de primiri urgenţe va fi completat cu medici rezidenţi şi că se vor face ture de 12 ore la spitalele cu deficit de cadre.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel