Sari la conținut

Deficitul de fier. Care sunt simptomele şi cum putem combate această afecţiune

deficit de fier
Sursa foto: arhivă Doctorul ZIlei
Deficit de fie, cauze

Cum tratăm deficiența de fier? Femeile însărcinate sau vegetarienii pot suferi de deficiență de fier. Prima soluție este de a da prioritate alimentelor bogate în fier. Dar acest lucru nu este întotdeauna suficient. Când să recurgem la suplimente alimentare sau la medicamente? Iată cum stau lucrurile.

Oboseală generală, dificultăți de respirație, forță fizică redusă, față palidă, semnele de deficit de fier sunt ușor de recunoscut.
Fierul este un oligoelement prezent în hemoglobina globulelor roșii, care transportă oxigenul către toate celulele corpului. „O carență de fier rezultă fie dintr-un defect de sinteză a globulelor roșii, fie dintr-o lipsă de aport de fier”, descrie Florence Foucaut, dietetician și membru al Asociației Franceze a Dieteticienilor și Nutriționiștilor (AFDN).

Care sunt cerințele noastre zilnice de fier?
Conform Anses, aporturile care acoperă teoretic necesarul zilnic de fier sunt următoarele:

  • 11 mg/zi pentru sugari de la 6 luni la 1 an,
  • 5 mg/zi pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 2 ani,
  • 4mg/d pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani,
  • 6 mg/zi pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 11 ani,
  • 11 mg/zi pentru adolescente cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani și adolescente cu sângerări menstruale ușoare până la moderate,
  • 13 mg/zi pentru adolescente cu sângerări menstruale abundente,
  • 11 mg/zi pentru bărbații cu vârsta de 18 ani și peste și femeile cu sângerări menstruale scăzute până la moderate,
  • 16 mg/zi pentru femeile cu vârsta de 18 ani și peste cu sângerări menstruale abundente, femeile însărcinate și cele care alăptează,
  • și 11 mg/zi pentru femeile aflate în postmenopauză.

Un test de sânge confirmă deficitul de fier.

Care sunt cauzele deficienței de fier (anemie feriprivă)?
În general, această deficiență apare atunci când aportul nutrițional de fier nu este suficient de mare. Acest lucru este cunoscut sub numele de anemie feriprivă. Acest fenomen afectează în special femeile în timpul sarcinii și adolescenții care au adoptat o dietă vegetariană.

Dincolo de aceste populații specifice, deficitul de fier poate fi cauzat și de o producție anormală de globule roșii sau de anumite medicamente.

Mai rar, anemia relevă uneori prezența unei patologii precum boala Crohn, boala Biermer, anemia secerătoare sau afecțiuni renale.

Carența de fier nu este o deficiență extrem de frecventă atunci când alimentația este variată și echilibrată”, amintește Florence Foucaut.

Care sunt simptomele deficienței de fier?
Principalul simptom al deficienței de fier este oboseala. Dar și alte simptome pot fi un semnal de alarmă:

  • căderea părului
  • o lipsă de dinamism (astenie) și de motivație;
  • dificultăți de concentrare, memorie și libido,
  • iritabilitate,
  • dificultăți de respirație la efort,
  • vindecarea slabă a rănilor,
  • chiar palpitații sau dificultăți respiratorii în cazul unei anemii semnificative.

Care sunt pericolele și consecințele anemiei?

Anemia poate fi asimptomatică (fără simptome) atunci când este benignă. Cu toate acestea, poate duce la oboseală cronică și la o scădere a sistemului imunitar. La femeile însărcinate, anemia poate duce, de asemenea, la o greutate mică la naștere și la un risc de naștere prematură.

În sfârșit, dacă anemia este severă, s-a instalat rapid sau durează mult timp, poate avea consecințe cardiace care pot merge până la infarctul miocardic.

Ce alimente sunt bogate în fier?
Așa cum se întâmplă adesea, răspunsul la această deficiență alimentară se află în alimentație. Important este să căutați alimente bogate în fier și să le includeți în dieta dumneavoastră. „Cel mai bogat aliment în fier este carnea. Acesta este fierul heme, care este cel mai bine absorbit de organism”, explică nutriționistul. Carnea roșie, de exemplu, conține 2,8 mg de fier într-o porție de 100 g.

Pentru vegetarieni, există și alte soluții. Fierul se găsește, de asemenea, în leguminoase precum lintea sau fasolea roșie (fier non-haem). Cu toate acestea, eficacitatea sa nu este aceeași. „Fierul din leguminoase este mai puțin bine absorbit de organism. Prin urmare, este necesar să se consume vitamina C în același timp pentru a permite o bună absorbție”, recomandă Florence Foucaut.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel