Sari la conținut

Deficitul din această vitamină provoacă schimbări de comportament și de gândire

O anemie cu deficit de VITAMINĂ B12 sau folat poate provoca o gamă largă de simptome, potrivit NHS. Într-adevăr, s-ar putea să experimentezi schimbări în felul în care gândești, te simți și te comporți.

NHS spune că s-ar putea să experimentați iritabilitate, depresie, schimbări în modul în care gândiți, simțiți și vă comportați și un declin al abilităților dumneavoastră mentale, cum ar fi memoria, înțelegerea și judecata. Există un număr de oameni care sunt susceptibili de a avea o deficiență de B12, deși oamenii pot obține vitamina din unele alimente.

NHS spune că dacă aveți anemie cauzată de o deficiență de vitamina B12, este posibil să aveți alte simptome, cum ar fi:

  • O nuanță galben pal pe piele
  • O limbă dureroasă și roșie (glosită)
  • Ulcerații bucale
  • Schimbări în felul în care mergi și te miști
  • Vedere tulburată.

Există, de asemenea, câteva simptome suplimentare la persoanele cu anemie cauzată de o deficiență de folat.

NHS spune că acestea pot include:

  • Simptome legate de anemie
  • Simțul gustului redus
  • Diaree
  • Amorțeală și furnicături în picioare și mâini
  • Slabiciune musculara
  • Depresie.

Organizația avertizează: „Cu cât  amânați tratarea afecțiunii, cu atât mai mare este șansa de a suferi daune permanente”

NHS spune că persoanele cu vârsta între 19 și 64 de ani au nevoie de aproximativ 1,5 micrograme pe zi de vitamina B12.

Organismul de sănătate explică dacă mănânci carne, pește sau lactate, ar trebui să poți obține suficientă vitamina B12 din dieta ta.

Se spune că administrarea a 2,0 micrograme sau mai puțin pe zi de vitamina B12 în suplimente este puțin probabil să provoace vreun rău.

Clinica Mayo spune că vitamina B12 joacă un rol esențial în formarea globulelor roșii, metabolismului celular, funcției nervoase și producerea de ADN.

Deși o deficiență de vitamina B12 este ceva care poate fi periculos, oamenii ar trebui să aibă grijă să nu ia prea multe suplimente.

Clinica Mayo afirmă: „Majoritatea oamenilor primesc suficientă vitamina B12 dintr-o dietă echilibrată. „Cu toate acestea, adulții în vârstă, vegetarienii, veganii și persoanele care au afecțiuni care le afectează capacitatea de a absorbi vitamina B12 din alimente ar putea beneficia de utilizarea suplimentelor orale.”

Adaugarea suplimentelor de vitamina B12 în dietă este uneori recomandată femeilor care sunt însărcinate sau care alăptează exclusiv și urmează diete vegetariene sau vegane.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel