Sari la conținut

Delirul și febra pot fi simptome timpurii ale virusului Covid-19. Iată ce arată noile descoperiri

Noile studii dezvăluie cum delirul și febra pot fi simptome timpurii ale infecției cu SARS-Cov-2. Iată ce spun specialiștii din cadrul instituției Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Studiul publicat în News Medical Life Sciences oferă noi informații despre manifestarea virusului. Cercetătorii susțin faptul că, împreună cu pierderea gustului și mirosului în faza incipientă a bolii, pacienții au prezentat delirul și febra. Aceste simptome apar înaintea celor comune, precum tusea și dificultățile de respirație.

Delirul, în Covid-19, este descris printr-o stare de confuzie, de funcționare latentă și este de cele mai multe ori însoțit de febră. Aceste simptome neurologice sunt considerate a fi semne incipiente ale infecției cu virusul. De obicei, aceste simptome sunt întâlnite la pacienții cu o vârstă înaintată.

”Delirul este o stare de confuzie în care pacientul simte că pierde contactul cu realitatea, de parcă ar visa”, a susținut cercetătorul instituției UOC, Javier Correa, care a dezvoltat studiul la Universitatea Bordeaux, Franța. ”Trebuie să acordăm o mare atenție. Cu atât mai mult într-o situație epidemiologică precum aceasta, întrucât un individ care manifestă confuzie poate fi infectat cu virusul”.

Ce au descoperit specialiștii în urma studiului?

Împreună cu Diego Redolar Ripoll, cercetător al UOC Cognitive Neuro Lab, Correa a analizat studiul care arată asocierile dintre Covid-19 și efectele sale asupra sistemului nervos. Evaluarea s-a bazat pe primele cauzuri de pneumonie din China, de la apariția virusului. Studiul s-a concentrat pe deteriorarea plămânilor cauzată de virus. De asemenea, alte organe au fost în ateția specialiștilor, precum rinichii și inima, analizând efectele virusului asupra acestora. În acest studiu, cercetătorii au descoperit și asocieri ale virusului cu tulburările sistemului nervos central, indicând faptul că virusul produce alterări neurocognitive. Alterările neurocognitive includ dureri de cap, delir și episoade psihotice.

Virusul poate provoca daune la nivelul creierului prin ”abilitatea sa de a pătrunde bariera protectivă a organului”, susține Correa. De asemenea, este cunoscut faptul că virusul afectează capacitatea organismului de a transporta oxigenul către creier, provocând hipoxia.

Potrivit cercetătorilor, delirul, deficitul cognitiv și tulburările de comportament sunt, probabil, rezultatul unei inflamații sistemice la nivelul organului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel