Sari la conținut

Demența: Factorii de risc se modifică odată cu vârsta. Predictorii bolii sunt diferiți la 50, la 60 sau la 70 de ani

Demență precoce
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Persoanele cu risc mai mare de demență, înainte de 65 de ani

Factorii de risc pentru demența se modifică odată cu vârsta. Predictorii bolii sunt diferiți la 50, la 60 sau la 70 de ani.

Factorii de risc pentru dezvoltarea demenței se modifică pe măsură ce înaintăm în vârstă, potrivit unui studiu care sugerează că oamenii ar putea avea nevoie să fie atenți la diferite lucruri pe măsură ce ajung la 60 și 70 de ani.

De pildă, pentru persoanele în vârstă de 70 de ani, cei mai mari predictori ai riscului de demență au fost accidentul vascular cerebral și diabetul.

Demența: Factorii de risc se modifică odată cu vârsta. Predictorii bolii sunt diferiți la 50, la 60 sau la 70 de ani

Pentru analiză, cercetătorii au examinat datele despre 4.899 de adulți fără demență care au făcut parte din Framingham Heart Study la vârsta de 55 de ani, inclusiv 2.386 de persoane care încă nu aveau demență până la vârsta de optzeci de ani. Studiul Framingham a fost început în 1948 pentru a examina factorii de risc de boli cardiovasculare de-a lungul mai multor generații.

  • La vârsta de 55 de ani, persoanele care aveau diabet aveau șanse de peste 4 ori mai mari de a dezvolta demență în viitor, ceea ce face ca acesta să fie cel mai bun predictor al declinului cognitiv, potrivit rezultatelor studiului publicate în Neurology. La această vârstă, fiecare creștere cu 10 puncte a tensiunii arteriale sistolice – „numărul de top” care indică cât de multă presiune exercită sângele asupra pereților arterelor atunci când inima bate – a fost asociată cu o creștere cu aproximativ 12% a riscului viitor de demență.
  • Până la vârsta de 65 de ani, totuși, cel mai mare predictor pentru dezvoltarea demenței în următorul deceniu nu a fost diabetul sau hipertensiunea arterială. Pentru această grupă de vârstă, persoanele care aveau antecedente de boli cardiovasculare, cu excepția accidentelor vasculare cerebrale, au avut aproximativ de două ori mai multe șanse de a dezvolta demență în continuare.
  • Accidentul vascular cerebral și diabetul au fost cei mai mari predictori ai riscului de demență pentru persoanele în vârstă de 70 de ani, ambele asociate cu cel puțin dublu risc.
  • În timp ce aceștia erau și cei mai mari factori de risc pentru octogenari, persoanele în vârstă de 80 de ani aveau și un risc redus de demență dacă luau medicamente pentru a-și scădea tensiunea arterială.

„Aceste descoperiri ne pot ajuta să anticipăm cu mai multă acuratețe riscul viitor al unei persoane de a dezvolta demență și să facem recomandări individualizate privind schimbările stilului de viață și controlul factorilor de risc pentru a ajuta la reducerea riscului de demență mai târziu”, autorul principal al studiului Emer R. McGrath, MBBCh, PhD. , de la Universitatea Națională a Irlandei din Galway, a declarat într-un comunicat.

Mulți oameni pot trăi până la o vârstă înaintată fără a dezvolta deloc demență

O limitare a studiului este că majoritatea participanților au fost albi și este posibil ca factorii de risc să arate diferit în rândul persoanelor din alte grupuri rasiale sau etnice. În comparație cu persoanele albe, riscul de demență este de aproximativ două ori mai mare pentru persoanele de culoare și cu 50% mai mare pentru persoanele hispanice, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Mulți oameni pot trăi până la o vârstă înaintată fără a dezvolta deloc demență, notează CDC.

Vârsta înaintată este cel mai puternic predictor al demenței, împreună cu părinții sau frații care suferă de această afecțiune. Mai mulți factori de risc pentru demență identificați în studiu – inclusiv diabetul, hipertensiunea arterială și bolile de inimă – pot fi preveniți sau tratați pentru a ajuta la minimizarea riscului viitor de demență, notează cercetătorii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel