Sari la conținut

Demența: indicatorul timpuriu care indică demența cu nouă ani înainte de diagnostic

Dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome precoce ale demenței

Oamenii de știință din DEMENTIA lucrează fără încetare pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților, iar detectarea precoce a ajuns să joace un rol cheie în acest sens. Deteriorarea poate fi evidentă cu până la două decenii înainte ca creierul să înceapă să prezinte semne evidente de declin. Unul dintre cei mai timpurii indicatori poate include o tulburare „majoră” a creierului, potrivit noilor descoperiri.

Demența este o afecțiune caracterizată printr-o pierdere treptată a coordonării mentale, dincolo de ceea ce se poate aștepta ca o consecință a bătrâneții. Pe măsură ce funcțiile creierului devin îngreunate progresiv, pacienții se pot aștepta ca  pierderea memoriei și confuzia să se intensifice. Există o mulțime de afecțiuni asociate cu boala Alzheimer, cum ar fi pierderea auzului și anxietatea.

Un nou corp de cercetare sugerează că „depresia severă” ar putea fi unul dintre cei mai timpurii indicatori că creierul încetinește.

Cercetătorii de la Paris Brain Institute au identificat depresia majoră ca fiind una dintre cele mai timpurii afecțiuni asociate cu un diagnostic ulterior de Alzheimer – cea mai frecventă cauză a demenței.

Starea de sănătate mintală poate apărea cu până la nouă ani înainte, potrivit constatărilor.

Rezultatele, publicate în The Lancet, provin dintr-o meta-analiză a 20.214 de persoane cu Alzheimer în Marea Britanie și 19.458 de pacienți cu Alzheimer în Franța.

Cercetătorii au spus că încă nu au stabilit dacă depresia majoră este un factor de risc, semn de avertizare sau simptom al bolii.

Cu toate acestea, cercetătorii au spus că „descoperirile lor fac posibilă modelarea posibilelor traiectorii ale factorilor de risc în perioada premergătoare diagnosticului bolii Alzheimer, oferind noi perspective asupra posibilelor ferestre de prevenire”.

Alte afecțiuni legate de Alzheimer în studiu au inclus pierderea auzului, tulburările de somn, constipația, anxietatea, pierderea auzului, spondiloza cervicală (artrita) și anxietatea.

Se știe de mult că depresia poate duce la o agravare a declinului cognitiv, deoarece afectează atenția și memoria.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel