Sari la conținut

Demența: Modificările la nivelul unghiilor pot fi observate în cea mai incipientă etapă a bolii

Dementa descrie un set complex de boli cu multe prezentari cunoscute, care provoaca mari dificultati in diagnostic.Bolile majore contribuie la izolarea și înstrăinarea a milioane de oameni în fiecare an. Dar fără un tratament, diagnosticul precoce rămâne cea mai bună soluție pentru întârzierea progresiei demenței. Înțelegerea întregii game de manifestări clinice ale pielii, atât fizice, cât și neurologice, s-a dovedit critică pentru a permite acest lucru.

Cercetătorii speră că o înțelegere mai largă a semnelor de demență ar putea ajuta la ascuțirea instrumentelor de diagnosticare în următorii ani.

Până în prezent, mai multe studii au arătat că pot apărea modificări ale părului și unghiilor odată cu deteriorarea cognitivă.

Un raport, intitulat „Leziuni ale pielii: un semn valoros în diagnosticul sindromului demență” a adus în discuție problema prezenței leziunilor cutanate în boala Alzheimer.

Studiul raport atrage atenția asupra leziunilor caracteristice ale pielii asociate cu anumite tipuri de sindroame de demență.

„În boala Alzheimer, apar leziuni în păr și unghii, iar răspunsul  pielii cu Sudo-secreție este perturbat”, spun cercetătorii

„Prin urmare, se pare că manifestările cutanate asociate cu sindroamele demenței pot servi ca un semn valoros în cursul diagnosticului.”

Potrivit raportului, leziunile cutanate caracteristice bolii Alzheimer tind să fie cauzate de o igienă deficitară.

Uneori, însă, apar tulburări de excoriație, care descriu culegere cronică a pielii, sau micoze.

Modificări ale părului și unghiilor sunt observate la 70% dintre pacienții care suferă de boala Alzheimer, se arată în raport.

Pe lângă simptomele specifice ale pielii, studiul atrage o atenție deosebită asupra leziunilor generate de unghii în boala Alzheimer.

„Studiile arată o corelație între o reducere a concentrației de mercur și durata și severitatea demenței.

Modificări ale concentrației de micronutrienți din placa unghiei (calciu, magneziu, mercur, potasiu, zinc, brom, cobalt) sunt observate în primele etape ale bolii.”

Autorii adaugă: „Demența este adesea însoțită de leziuni ale pielii rezultate din igiena neglijată, escare, îndemnuri, micoze, răni bacteriene și mâncărime”.

Uneori, totuși, apar ca efect secundar al medicamentelor leziuni ale pielii, cum ar fi mâncărimea pielii, decolorarea cutanată și reacțiile alergice.

Având în vedere aspectele dermatologice ale diferitelor tipuri de sindroame de demență, se pot distinge următoarele:

  • Leziuni cutanate rezultate din igiena neglijată
  • Mâncărime
  • Leziuni iatrogene
  • Leziuni ale pielii care fac parte dintr-un sindrom cu demență coexistentă
  • Leziuni de origine vasculară asociate demenței
  • Tulburări ale părului și unghiilor în boala Alzheimer
  • Pielea ca locație a indicatorilor de diagnostic ai demenței.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel