duminică, ianuarie 29, 2023

Demența poate fi mortală. Un studiu amplu, care a colectat date pentru mai bine de doi ani de pandemie, a legat demența cu un risc crescut de mortalitate la pacienții cu Covid-19, dar asocierea a fost mai slabă decât în studiile publicate anterior.

Demența poate fi mortală. Un studiu recent o asociază cu riscul de deces legat de Covid

Principalul rezultat al studiului a fost asocierea diagnosticului de demență cu un risc crescut de deces în timpul spitalizării.

Demența a fost asociată cu un risc crescut de mortalitate, dar asocierea a fost mai slabă decât cea raportată în majoritatea publicațiilor anterioare”, a declarat Marc Axel Wollmer, directorul departamentului de Geronto-psihiatrie de la Spitalul Asklepios Nord-Ochsenzoll din Hamburg, Germania. 

Te-ar mai interesa: Un medic celebru de la Harvard și-a dezvăluit ruti...

Acesta este unul dintre primele studii, care urmează să fie publicate în Journal of Alzheimer’s Disease, care a investigat asocierea dintre demenţă şi mortalitatea COVID-19 folosind date culese de mai bine de doi ani şi aplicând două metode statistice diferite în paralel.

Asocierea dintre demență și deces a fost studiată folosind „regresiune logistică multivariabilă” ajustată pentru vârstă, sex, cancer, diabet zaharat, tulburare de metabolism lipidic, obezitate, insuficiență cardiacă, boală cardiacă ischemică, boală cerebrovasculară, ciroză hepatică și variantele probabile Covid- 19.

Te-ar mai interesa: Ce se petrece în organismul tău dacă bei bere în f...

Scopul a fost verificarea asocierii diagnosticului de demență cu riscul de mortalitate ca urmare a Covid-19 în rândul pacienților.

„Este posibil ca efectele demenței asupra mortalității cauzate de Covid-19 să se fi schimbat în timp, mai ales după ce vaccinurile au devenit disponibile și au fost administrate pe scară largă și pe măsură ce diferite variante ale SARS-CoV-2 au evoluat”, a explicat Karel Kostev, de la Departamentul de Epidemiologie la organizația medicală IQVIA.

Te-ar mai interesa: Cum să îți dezgheți în câteva secunde parbrizul cu...

Din cei 28.311 de pacienți diagnosticați cu Covid-19, 3.317 (11,3 %) au avut un diagnostic de demență.

Deși SARS-CoV-2 s-a schimbat de-a lungul timpului și vaccinarea a îmbunătățit foarte mult prognosticul persoanelor care contractă COVID-19 în general, „sunt necesare studii suplimentare pentru a identifica, preveni și trata factorii de risc pentru mortalitatea acestei boli”, au mai spus cercetătorii. 

Te-ar mai interesa: Cancerul uterin: semne, simptome și rata de suprav...

6 milioane de oameni au murit de Covid în întreaga lume

Din decembrie 2019, peste 60 de milioane de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19 în întreaga lume, în timp ce aproximativ șase milioane de persoane au murit ca urmare a bolii.

Tratamentul spitalicesc a fost necesar la aproximativ 10%-20% dintre pacienții cu COVID-19, această proporție scăzând în timp. Mai multe studii au arătat impactul demenței asupra mortalității la pacienții cu COVID-19, cu toate acestea, majoritatea studiilor au fost efectuate în primele luni ale pandemiei de COVID-19.

Te-ar mai interesa: Suferința în tăcere a femeilor: endometrioza. Medi...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private