Sari la conținut

Demență: semnalul pe care îl observi când mergi la toaletă care prezice declinul creierului cu două decenii

DEMENȚA este in prezent una dintre cele mai mari provocari de sanatate din lume, dar criza este pe cale sa escaladeze si mai mult in urmatorii ani. Fără nici un tratament în vedere, detectarea precoce poate ajuta la atenuarea loviturii unui diagnostic. Un nou studiu a identificat un nou factor potențial al declinului creierului care poate apărea cu ani înainte de apariția simptomelor.

Numărul persoanelor care trăiesc cu demență este de așteptat să depășească 130 de milioane până în 2050. Deși starea nu poate fi inversată, detectarea timpurie a semnelor de avertizare ar putea permite o mai bună pregătire. Experții au identificat acum un nou factor potențial care poate precede declinul creierului cu până la două decenii.

Un nou studiu, publicat în The Lancet, a identificat constipația ca fiind unul dintre cei mai timpurii factori care semnalează debutul declinului cognitiv, apărând cu ani în avans.

Alte condiții asociate cu un diagnostic ulterior al bolii Alzheimer pot include anxietatea, constipația, pierderea anormală în greutate, reacția la stres sever, pierderea auzului, tulburările de somn și spondiloza cervicală (un tip de artrită), potrivit studiului.

Katy Bray, Ph.D, a declarat pentru Medical News Today: „Boli precum Alzheimer pot începe în creier cu până la două decenii înainte ca simptomele să înceapă să apară.

Este dificil de știut cum aceste condiții pot contribui la dezvoltarea bolii sau dacă ar putea fi, de asemenea, simptome foarte timpurii.”

Cercetătorii au analizat înregistrările medicale ale unei cohorte de peste 20.000 de pacienți cu boala Alzheimer în Marea Britanie și a peste 19.000 de pacienți cu boala în Franța.

Unele dintre afecțiunile menționate mai sus au fost deja recunoscute ca factori de risc pentru demență; și anume pierderea auzului, depresia și tulburările de somn.

Dar constipația nu a mai fost niciodată identificată ca un factor de risc pentru boala Alzheimer.

Unul dintre primii autori ai studiului, Thomas Nedelec, a remarcat: „Conexiunile făcute ne-au permis să confirmăm asocieri cunoscute, precum problemele de auz sau depresia, și alți factori mai puțin cunoscuți sau simptome precoce, precum spondiloza cervicală sau constipația”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel