Din cuprinsul articolului
Cercetătorii au descoperit că dependența de internet la tineri le-ar putea altera creierul și poate perturba semnalizarea în rețelele neuronale critice care influențează luarea deciziilor, atenția, memoria, coordonarea și sănătatea mintală.
Stadiul în care oamenii au „preocupări, îndemnuri sau comportamente excesive sau prost controlate cu privire la utilizarea computerului și accesul la Internet care duc la deficiențe sau stres”, poate semnala dependența de internet.
Deși nu este clasificată clinic drept tulburare de sănătate mintală, studiile au arătat că dependența de internet crește riscul de comorbidități psihiatrice, cum ar fi starea de spirit, anxietatea, controlul impulsurilor și tulburările legate de consumul de substanțe.
Un studiu publicat în Plos Mental Health a examinat modul în care dependența de internet afectează conectivitatea funcțională a creierului adolescentului.
„Adolescența este o etapă crucială de dezvoltare în timpul căreia oamenii trec prin schimbări semnificative în biologia, cogniția și personalitățile lor. Ca urmare, creierul este deosebit de vulnerabil la îndemnurile legate de dependența de internet în această perioadă, cum ar fi utilizarea compulsivă a internetului, poftele către utilizarea mouse-ului sau a tastaturii și consumul de media”, a declarat Max Chang, autorul principal al studiului, într-un comunicat de presă.
Pentru cercetare, echipa a revizuit 12 articole care au efectuat studii de neuroimagistică pe un total de 237 de participanți pentru a examina schimbările în conectivitatea dintre rețelele creierului cu dependență de internet.
Participanții aveau vârste cuprinse între 10 și 19 ani și aveau un diagnostic de dependență de internet între 2013 și 2023.
Rezultatele analizei indică faptul că adolescenții cu dependență de internet au perturbări semnificative în comparație cu colegii lor fără dependență de internet. Perturbările apar în regiunile creierului responsabile pentru activitățile de control executiv, cum ar fi:
Descoperirile studiului arată că acest lucru poate duce la schimbări potențial negative de comportament și de dezvoltare care ar putea avea un impact asupra vieții adolescenților.
„Nu există nicio îndoială că Internetul are anumite avantaje. Cu toate acestea, atunci când începe să ne afecteze viața de zi cu zi, este o problemă. I-am sfătui pe tineri să impună limite de timp rezonabile pentru utilizarea zilnică a internetului și să se asigure că sunt conștienți de implicatiile psihologice și sociale ale petrecerii prea mult timp online”, a spus autorul principal Irene Lee.
La 1 ianuarie 2025, pensionarii din România vor avea parte de o nouă creștere de…
Horoscop 13 noiembrie. E o zi cu multe tensiuni și conflicte pentru nativii zodiilor Taur,…
Un condiment cunoscut și folosit în bucătăria globală de mii de ani, a atras atenția…
Pensie cu 1.400 lei mai mare din ianuarie. Guvernul României a anunțat recent o măsură…
Ce se poate ascunde în spatele crizelor de fiere. Crizele de fiere, cunoscute și sub…