Sari la conținut

Depistarea anuală a cancerului de sân începând cu vârsta de 40 de ani salvează vieți, sugerează un studiu

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Un nou studiu susține ideea că femeile peste 40 de ani ar trebui să facă o mamografie în fiecare an, mai degrabă decât la doi ani, pentru a ajuta la detectarea precoce a cancerului de sân.

Rata cu care mamografiile au dezvăluit o tumoare în stadiile sale ulterioare a fost semnificativ mai mică în rândul femeilor care au făcut o mamografie anuală față de cele care au distanțat scanările pe doi sau mai mulți ani, a raportat o echipă de la Universitatea din Pittsburgh.

Mamografiile anuale pentru femeile de peste 40 de ani

Mamografiile anuale sunt esențiale pentru depistarea precoce a cancerului de sân, ceea ce crește probabilitatea de supraviețuire, scade efectele daune asupra pacienților, deoarece este posibil ca tratamentul să nu fie la fel de intens, facilitează recuperarea și poate reduce costul îngrijirii”, a spus autorul principal al studiului, dr. Margarita Zuley, profesor de radiologie la Universitatea din Pittsburgh, într-un comunicat de presă.

Noile descoperiri vin în contextul frecvenței recomandate a mamografiilor, care poate fi confuză pentru multe femei în vârstă de 40 de ani. Orientările Colegiului American de Radiologie recomandă ca femeile de peste 40 de ani să facă o mamografie o dată pe an, în timp ce liniile directoare ale influentului grup operativ al serviciilor preventive din SUA recomandă mamografiile o dată la doi ani, începând cu vârsta de 40 de ani.

În noul studiu, publicat în Journal of Clinical Oncology, grupul lui Zuley s-a bazat pe o bază de date instituțională mare care a inclus peste 8.100 de femei care au făcut cel puțin o mamografie înainte de diagnosticarea cancerului de sân.

Zuley și colegii săi au descoperit că procentul de paciente cu cancer de sân care au fost diagnosticate cu un cancer în stadiu avansat (stadiul IIB sau mai rău) a crescut odată cu intervalul de timp dintre mamografii.

Un total de 9% dintre femeile care au făcut teste anuale au avut un cancer în stadiu avansat, comparativ cu 14% dintre cele care au făcut o mamografie o dată la doi ani și 19% dintre cele care au fost testate „intermitent” (cel puțin un interval de 27 de luni). între scanări).

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel