Sari la conținut

Descoperire fără precedent: arheologii din China au găsit secretul originii omului

O echipă de arheologi chinezi a descoperit un nou sit paleolitic în centrul Chinei, care datează de acum 50.000-70.000 de ani și care a fost descris ca fiind una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din China în 2023.

Situl, situat în comitatul Lezhi (provincia Sichuan) și cunoscut sub numele de Mengxihe, a oferit o multitudine de informații despre viața umană timpurie din regiune, a relatat astăzi agenția de presă Xinhua.

Situl paleolitic uluitor, vechi de 70.000 de ani, descoperit în centrul Chinei

Descoperire fără precedent: arheologii din China au găsit secretul originii omului. Primele urme ale sitului au fost localizate în 2019, când inundațiile au scos la iveală unelte din piatră, obiecte de abanos și fosile de animale.

De atunci, Institutul de Relicve Culturale și Arheologie al provinciei Sichuan și Institutul de Paleontologie Vertebrate și Paleoantropologie al Academiei Chineze de Științe au efectuat săpături extinse în sit.

Lucrările au dezvăluit că stratul paleolitic a fost localizat sub nivelul actual al râului Mengxi, un mediu îngropat și saturat de apă care a permis conservarea excepțională a materialelor organice.

Care au fost descoperirile arheologilor la sit?

Arheologii au găsit peste 105.000 de unelte din piatră, lemn și os, precum și peste 60.000 de artefacte, inclusiv semințe, fructe și spori, ceea ce sugerează că oamenii care au locuit în sit aveau o dietă diversă și complexă.

Rămășițele de animale găsite includ peste 30 de specii, precum elefanți, rinoceri, urși, vite, cerbi, maimuțe, pești, broaște țestoase, șerpi, broaște, păsări, porci spinoși și șobolani de bambus, potrivit lui Zheng Zhexuan, arheolog la institut.

Între timp, rămășițele vegetale aparțin unui număr de peste 30 de familii de semințe și fructe, cu prezența Sambucus thunbergiana, ceea ce indică faptul că oamenii antici „ar fi putut folosi plante pentru a trata rănile”, a spus Zheng.

Experții au găsit, de asemenea, dovezi ale utilizării focului și a tehnicilor de tăiere, sculptură și lustruire, indicând un nivel ridicat de dezvoltare tehnologică, pe lângă alte descoperiri „valoroase” pentru înțelegerea „mediului și a climei din acea perioadă”, a adăugat el.

Sursa: EFE

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel