marți, iunie 28, 2022

Multe dintre tratamentele împotriva cancerului sunt, în mod notoriu, străine pentru organism. Medicamentele atacă adesea atât celulele sănătoase, cât și celulele tumorale, provocând o multitudine de efecte secundare.

Noul medicament ataca doar celulele tumorale

Imunoterapiile care ajută sistemul imunitar să recunoască și să atace celulele canceroase nu sunt diferite. Deși au prelungit viața a nenumărați pacienți, acestea funcționează la un număr limitat de pacienți. Un studiu a constatat că mai puțin de 30 % dintre pacientele cu cancer de sân răspund la una dintre cele mai comune forme de imunoterapie.

Te-ar mai interesa: Să ne îngrijorăm? Când ajunge iodura de potasiu în...

Dar ce s-ar întâmpla dacă medicamentele ar putea fi modificate pentru a ataca doar celulele tumorale și a cruța restul corpului?

În acest scop, oamenii de știință din Chicago am conceput o metodă pentru a împiedica un medicament promițător împotriva cancerului să facă ravagii, „mascând” medicamentul până când ajunge la o tumoare.

Citokinele sunt proteine produse de celule care servesc ca mesageri chimici intre celule. Au rol important in a media si regla imunitatea, inflamatia si productia de celule sanguine (hematopoieza).

Deoarece aceste proteine pot antrena sistemul imunitar să ucidă tumorile, același lucru poate face și în tratamentele împotriva cancerului.

Te-ar mai interesa: VITAL pentru HEMOFILIE, arși, ambulanțe, zone de r...

Deși a fost descoperită în urmă cu mai bine de 30 de ani, IL-12 nu este încă o terapie aprobată pentru pacienții cu cancer din cauza efectelor sale secundare grave, cum ar fi afectarea ficatului.

De atunci, oamenii de știință au lucrat pentru a reproiecta IL-12 pentru a fi mai tolerabilă, păstrându-și în același timp efectele sale puternice de distrugere a cancerului.

Mascarea ucigașului

Pentru a crea o versiune mai sigură, experții au profitat de una dintre principalele diferențe dintre țesuturile sănătoase și cele canceroase: un exces de enzime care favorizează creșterea în cancere.

Te-ar mai interesa: Gel injectabil ce poate „lipi” fisurile coloanei v...

Deoarece celulele canceroase proliferează foarte rapid, ele produc în exces anumite enzime care le ajută să invadeze țesutul sănătos din apropiere și să facă metastaze în alte părți ale corpului. Celulele sănătoase cresc într-un ritm mult mai lent și produc mai puține dintre aceste enzime.

Celulele imunitare pot fi activate

Ținând cont de acest lucru, am „mascat” IL-12 cu un capac care acoperă partea din moleculă care se leagă în mod normal de celulele imunitare pentru a le activa.

Te-ar mai interesa: Cum să pierzi grăsimea viscerală: Factorul non-die...

Capacul este îndepărtat doar atunci când intră în contact cu enzimele care se găsesc în apropierea tumorilor. Când aceste enzime taie capacul, IL-12 este reactivată și stimulează celulele T ucigașe din apropiere să atace tumora.

Atunci când s-au aplicat aceste molecule IL-12 mascate atât pe țesut sănătos, cât și pe țesut tumoral donat de pacienți cu melanom și cancer de sân, rezultatele au confirmat că numai probele tumorale au fost capabile să înlăture capacul.

Te-ar mai interesa: Simptomele diabetului: semn în jurul ochilor care ...

Acest lucru a indicat faptul că IL-12 mascată ar putea, potențial, să conducă un răspuns imunitar puternic împotriva tumorilor fără a provoca daune organelor sănătoase.

La modelele de cancer de sân, IL-12 mascată a dus la o rată de vindecare de 90%, în timp ce tratamentul cu o imunoterapie folosită în mod obișnuit, numită inhibitor de punct de control, a dus la o rată de vindecare de doar 10%. Într-un model de cancer de colon, IL-12 mascat a prezentat o rată de vindecare de 100 la sută.

Următorul pas este să se testeze medicamentul modificată pe pacienții cu cancer. Deși va fi nevoie de timp pentru a aduce această evoluție încurajatoare direct la pacienți, cercetătorii cred că este un nou tratament promițător, potrivit sciencealert.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private