Sari la conținut

Descoperire revoluționară. Preparatul care blochează infecția în proporție de 95%

Suvarianta JN.1
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Principalele simptome ale variantei Covid JN.1

Este adevărat că lupta împotriva virusului a evoluat, însă specialiștii încă mai au multe de învățat despre infecția pe care o provoacă și modurile în care afectează organismul.

Deși este prea devreme să considerăm că știm destule despre virusul SARS-CoV-2 și boala pe care o provoacă, doi cercetători de la Universitatea din Montreal au descoperit că două molecule mici sunt eficiente în blocarea infecției.

Cele două celule, se pare, previn infectarea celulelor pulmonare cu SARS-CoV-2.

Cum funcționează cele două molecule care inhibă SARS-CoV-2?

Dr. Nabil G. Seidah, director de cercetare în neuroendocrinologie biochimică, și profesorul de microbiologie Éric A. Cohen, directorul de cercetare în retrovirologie umană, au pus bazele cercetării și au fost liderii studiului, ambii fiind de la Institutul de Cercetări Clinice din Montreal (IRCM). Cercetarea a fost publicată în Journal of Virology.

Cum pot inhiba cele două celule infectarea cu SARS-CoV-2?

Intrarea virală în celulele epiteliale pulmonare necesită scindarea suprafeței virale a glicoproteinei spike SARS-CoV-2 în două locuri, la nivelul peptidelor S1/S2 (PRRAR↓) și S2′ (KPSKR↓) pentru a expune o secvență care să permită fuziunea membranei gazdă cu virusul infecțios, comunică 360medical.ro.

Seidah și echipa sa au anticipat că existența secvenței 4 residue insertion, (PRRA), din proteina spike va duce la o scindare tipică de proprotein convertază, asemănătoare furinei, în secvența S1/S2 a PRRAR↓.

Noul studiu, spun oamenii de știință, validează acest concept și arată fără echivoc că furina (enzimă) se lipește în ambele locuri, sporind infecția virală.

De asemenea, studiul demonstrează și faptul că o altă enzimă, TMPRSS2, scindează receptorul ACE2, din plasma membranei, și îl eliberează în mediu, promovând intrarea SARS-CoV-2 în celule.

Două celule ar putea inhiba proprietatea enzimelor de a infecta celulele pulmonare

Conform studiului, combinarea a două molecule mici potente, inhibitori de furină (compuși BOS) și TMPRSS2 (camostat) blochează infecția virală directă în celulelor pulmonare cu mai mult de 95%.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel