Sari la conținut

Descoperirea înfricoșătoare despre varianta Omicron. ”Ar putea provoca…”

Varianta Omicron, mai periculoasă decât se credea. Conform cercetătorului Octavian Jurma, varianta Omicron ar putea provoca până la 10 mii de cazuri pe zi în mai puțin de 3 săptămâni. ”Dacă plecăm de la un platou de 500 de cazuri noi pe zi, o să ajungem cu variantă Omicron la 10,000 de cazuri pe zi în mai puțin de 3 săptămâni”, susține acesta.

Totodată, cercetătorul avertizează că România s-a grăbit să adopte măsurile de relaxare înainte să afle cât de periculoasă este variantă Omicron: ”În România însă conceptul de relaxare în siguranță nu face parte din vocabularul politic. Noi nu reacționăm la ceea ce vine ci la ceea ce a trecut. Când toată lumea trage obloanele, noi le deschidem și apoi ne mirăm de dezastrul lăsat de furtună”.

Varianta Omicron, mai periculoasă decât se credea

Postarea integrală de pe Facebook:

Mă tem că varianta Omicron nu este chiar așa de blândă cum speram.

Mai jos e ilustrată provincia Gauteng din Africa de Sud dar situația e acum similară în toată țară.

În pandemia de COVID-19, curbă decesele debutează cam la 1-2 săptămâni după curbă internărilor (care la rândul sau e la 1-2 săptămâni în urmă infectarilor).

Așadar avem în săptămâna 47 o creștere mai mult decât dublă a numărului de spitalizări, urmată în săptămâna 48 de o creștere mai mult decât dublă a numărului de decese.

În această săptămâna (S 49) observăm o creștere importantă a numărului de decese care a depășit deja numărul de decese de săptămâna trecută.

Doar astăzi (vineri, 10 decembrie 2021) numărul de decese a crescut de la 54 la 75 de dimineață până seară. Dacă comparăm aceste 21 decese adăugate în jumătate de zi (din săptămâna 49), cu cele 21 de decese de acum două săptămâni (săptămâna 47), optimismul începe să pălească.

Nu e prima dată când o nouă versiune a SARS-CoV-2 este subestimată mai ales în discursul politic la debutul valurilor, tocmai pentru că durează 3-4 săptămâni de la creșterea infectarilor până la creșterea deceselor.

Acesta este motivul pentru care e bine să ne grăbim cu măsurile de prudență când avem în față o versiune nouă și să amânăm etapele de relaxare până când avem suficiente date pentru a fi siguri că ne putem relaxa în siguranță.

În România însă conceptul de relaxare în siguranță nu face parte din vocabularul politic. Noi nu reacționăm la ceea ce vine ci la ceea ce a trecut. Când toată lumea trage obloanele, noi le deschidem și apoi ne mirăm de dezastrul lăsat de furtună.

Prin urmare noi ne-am grăbit să adoptăm măsurile de relaxare înainte să aflăm cât de periculoasă este varianta Omicron.

Dacă valul 5-Omicron se dovedește la fel de grav în România că valul 4-Delta, o să avem nevoie de 3 săptămâni de creștere cu minim 50% pentru a începe să luăm măsuri.

Să sperăm că pregătim de pe acum aceste măsuri, pentru că dacă plecăm de la un platou de 500 de cazuri noi pe zi, o să ajungem cu varianta Omicron la 10,000 de cazuri pe zi în mai puțîn de 3 săptămâni și o să auzim iarăși “dacă știam, altfel făceam, dar de unde să știm” și “noi v-am lăsat să va relaxați, dar voi sunteți de vină că v-ați relaxat”.

Vestea bună este că tu decizi în mare măsură dacă vei face parte din valul 5 sau nu, la fel cum ai decis dacă vei face parte din orice val.

Masca, vaccinarea, distanțarea, igienă și testarea, rămân uneltele care îți măresc de sute de ori șansele de a ieși cu bine și din valul 5.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel