Sari la conținut

Deşi reprezintă cea mai eficientă metodă de prevenire a cancerului de col uterin, femeile se tem să o folosească

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății arată că anual, 3.402 femei sunt diagnosticate cu cancer de col și 2.005 mor din acestă cauză. De altfel, la femeile cu vârste între 15 și 44 de ani, cancerul de col este principala cauză de mortalitate.  Ţara noastră este pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea prin acest tip de cancer şi în fiecare an sunt depistate peste 3000 de cazuri noi. Aceste cifre negre se datorează lipsei de informare și a lipsei programelor naționale de screening.

Vaccinurile anti-HPV reprezintă un pas major contra acestui tip de cancer reducând substanţial riscul de dezvoltare a maladiei. În 2007 a fost aprobat pe întregul teritoriu al Uniunii Europene vaccinul Cervarix. Preparatul este îndreptat împotriva a două tipuri de HPV, 16 şi 18 care în anumite condiţii pot favoriza apariţia cancerului genital şi cu precădere cel de col uterin. Varianta americană a vaccinului comercializată şi în România este Gardasil care are o acţiune mai extinsă contra HPV 6, 11, 16 şi 18. primele două forme ale virusului nu sunt cancerigene, dar pot sta la originea unei infecţii cu transmitere sexuală.

Citeste si:

Suspensia este injectabilă intramuscular (în braţ), se obţine doar pe bază de reţetă şi se administrează după vârsta de 10 ani, în 3 doze, cu pauză de o lună între primele 2 şi apoi de 5 luni.

Imunizarea nu este însă 100% garantată deoarece există peste 100 tipuri de HPV şi aproximativ 15 sunt asociate cancerului genital feminin. Vaccinarea nu înlocuieşte nicidecum consultul periodic cervical sau luarea de măsuri de protecţie împotriva expunerii la HPV şi la alte boli cu transmitere sexuală.

Deşi, beneficiile imunizării sunt mai mari decât riscurile contribuind la scăderea îmbolnăvirilor şi a deceselor prin cancer genital, mulţi părinţi refuză să-şi vaccineze fiicele. Potrivit unui raport al Universităţii Oklahoma procentul părinţilor care nu vor să-şi imunizeze fetele  a crescut de la 40 la 44%.

Se reia campania de vaccinare anti-HPV

După eșecul de acum cinci ani, campania națională de vaccinare împtriva HPV s-ar putea relua din luna martie, printr-un program susținut de Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Fundația Renașterea. Grupul țintă sunt fetele cu vârste cuprinse între 10-14 ani, iar imunizarea se va face doar cu acordul părinților. De data aceasta, pentru a nu mai lăsa loc de speculații, părinții vor fi informați în detaliu cu privire la beneficiile vaccinării, mai ales că studiile au dovedit că nu provoacă efecte adverse.

,,În eventualitatea lansării, în 2013, a unui program de vaccinare anti-HPV, medicii de familie doresc să se implice în campania de educare a populației,” Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale a Medicilor de Familie

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.