Categories: Stil de viaţă

Detalii picante ULUITOARE din viața genialei savante Marie Curie. Cum o poveste de dragoste era să o lase fără premiul Nobel

Marie Curie a fost o savantă poloneză , stabilită în Franța, dar o poveste de dragoste era cât pe ce să îi distrugă cariera. Publicația Time a considerat-o una dintre cele mai influente savante ale secolului al XX-lea.

După ce Curie câștigase Premiul Nobel pentru fizică, în 1911 trebuia să primească Premiul Nobel pentru chimie, când o problemă foarte delicată s-a ivit.

Cu doar trei zile înainte de ceremonie, o femeie a declarat public că Marie Curie era amanta soțului ei.

Un val de dezaprobare s-a revărsat asupra ei. Soțul Mariei Curie, Pierre Curie, murise cu 5 ani înainte, într-un accident. După moartea soțului, Marie s-a implicat într-o poveste de dragoste cu un alt bărbat, potrivit arhivelor Prelinger.

Paul Langevin era fizician și fusese studentul soțului ei. Într-adevăr, era căsătorit, iar soția lui a dorit să o supună pe Marie Curie oprobriului public, dezvăluind relația amoroasă pe care o avea cu soțul ei.

Secvență din filmul: Marie Curie, curajul științei

Femeia a cerut divorțul și a dorit ca data procesului să fie în aceeași zi cu decernarea premiului Nobel. Comisia Nobel a fost scandalizată și a dorit să anuleze decernarea. Marie Curie a primit următoarea scrisoare de la Svante Arrhenius, președintele comitetului Nobel:

”Te implor să rămâi în Franța. Sper că ne vei trimite o scrisoare în care să ne spui că nu dorești să accepți premiul, înainte de a se dovedi că acuzațiile împotriva ta aduse în procesul Langevin sunt total nefondate.”

Însă Marie Curie a răspuns astfel: ”Primesc acest premiu fiindcă am descoperit radiu și poloniu. Consider că nu există nicio legătură între cercetarea mea științifică și aceste fapte care țin de viața mea privată.”

Așa că a venit la ceremonie cu fruntea sus și a devenit primul savant care a primit două premii Nobel, în două domenii științifice diferite, iar povestea de amor, după această întâmplare, se pare că a luat sfârșit.

Secvență din filmul: Marie Curie, curajul științei

Ulterior, ca o ironie a sorții, nepoata Mariei Curie și nepotul lui Langevin s-au căsătorit. Este vorba de Hélène Joliot și Michel Langevin.

Activitatea plină de succes a Mariei Curie a deschis calea către mai multe posibilități pentru femei de a se implica în societate.

Recent Posts

Grav bolnavă, Celine Dion speră la o minune: „Viața nu îți dă niciun răspuns”

Grav bolnavă, Celine Dion speră la o minune: „Viața nu îți dă niciun răspuns” Care…

12 minute ago

Ce este terapia genică și cum funcționează

Terapia genică este o ramură revoluționară a medicinei care oferă promisiuni remarcabile în tratarea și…

41 de minute ago

Rugăciune de Florii. Rostește-o duminică dimineața pentru bunăstare și noroc

Rugăciune de Florii. Creștinii ortodocși sărbătoresc pe 28 aprilie 2024, Duminica Floriilor sau Floriile, ziua…

2 ore ago

Un român s-a trezit milionar din banii de pensie Pilonul 2. Mulți au sume record de bani în aceste conturi și nu știu

S-a trezit milionar din banii de pensie Pilonul 2. Conturile personale de pensii Pilon 2…

14 ore ago

S-a dovedit că o vitamină poate preveni cancerul. Din păcate, 60% dintre români suferă de deficit

Vitamina care combate cancerul. Un articol recent din revista Science dezvăluie un potențial beneficiu al…

15 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancer ovarian