Sari la conținut

Diabeticii sunt mai expuși afecțiunilor oculare. Ce măsuri urgente trebuie luate pentru a împiedica orbirea

Diabeticii sunt la risc de a dezvolta de-a lungul vieții o serie de afecțiuni oftalmologice. De fapt, datele statistice arată că bolnavii de diabet zaharat au un risc de două ori mai mare de a face glaucom și de trei ori mai multe șanse de a face cataractă. Ambele afecțiuni pot duce la orbire, dacă nu se face tratament și mai ales diagnosticarea timpuriu.

Principala cauză este reprezentată de nivelul ridicat de zahăr din sânge cu care se confruntă acești pacienți. Un rol important în declanșarea acestor afecțiuni îl are și slaba gestionarea a bolii de fond.

Totodată, pe lângă glaucom și cataractă, afecțiunea cea mai des întâlnită la pacienții cu diabet este retinopatia diabetică.

Semne și simptome care te trimit la medicul oftalmolog:

  • Vederea este neclară, au sentimentul că văd în ceață, uneori chiar au o vedere dublă.
  • Apariția punctelor negre, asemănătoare unor flash-uri.
  • Apare durerea resimțită la nivelul ochilor.
  • Dificultate în distingerea corectă a obiectelor din jurul lor.

Medicii specialiști spun că un nivel constant ridicat al glicemiei va afecta în timp retina, cristalinul, nervul ocular. De asemenea, retinopatia diabetică poate să afecteze și femeile însărcinate cu diabet, de aceea este extrem de important ca acestea să meargă la controale la medicul oftalmolog înainte de sarcină. În cazul lor este important să fie verificată acuitatea vizuală.

Important de reținut este faptul că există multe tratamente pentru glaucom, fie pe bază de medicamente, fie intervenții chirurgicale. Pentru cei diagnosticați cu cataractă însă se impune operația.

Singura metodă de prevenție a afecțiunilor oculare, sau mai corect spus, amânarea acestora este buna gestionare a diabetului zaharat. Desigur, medicii susțin că anual, pacientul cu diabet zaharat trebuie sa-și facă un control oftlamologic, tocmai pentru a fi descoperită din timp, o posibilă afectare a ochiului.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel