Sari la conținut

Diabetul și ulcerul piciorului diabetic: Ce trebuie să știi. Prevenire și tratament

Diabetul și ulcerul piciorului diabetic: Ce trebuie să știi. Prevenire și tratament.

Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (Centers for Disease Control- CDC, n.red.), aproximativ 30 de milioane de oameni din Statele Unite, reprezentând 9% din populație, au diabet, inclusiv 7 milioane care nu știu că trăiesc cu această boală.

Procentul de adulți cu diabet crește odată cu vârsta, atingând un nivel maxim de 25% în rândul celor cu vârsta de 65 de ani sau mai mult, potrivit Coaliției pentru Amputați. Pe lângă vârstă, factorii de risc pentru diabet includ și dieta, nivelul de activitate, obezitatea și ereditatea.

Piciorul diabetic: De ce apare și cum poate fi recunoscut? • Buna Ziua Iasi • BZI.ro

Diabetul și ulcerul piciorului diabetic

Diabetul poate fi însoțit de alte afecțiuni coexistente, cum ar fi orbirea, bolile de inimă, insuficiența renală sau amputarea membrelor inferioare.

Nivelurile ridicate ale zahărului din sânge, circulația deficitară, problemele sistemului imunitar, leziunile nervoase și infecția pot contribui la un ulcer nevindecător al piciorului diabetic.

Patru până la 10% dintre persoanele care trăiesc cu diabet vor dezvolta un ulcer la picior. Se estimează că 15% dintre persoanele cu ulcer la picior vor suferi o amputare majoră. Și mai alarmant, persoanele cu o amputație au o rată a mortalității de 50% în decurs de cinci ani.

Există mai mulți factori comuni ai ulcerului piciorului diabetic, inclusiv neuropatia, boala arterială periferică (PAD), deformările și piciorul Charcot.

  • Neuropatia este rezultatul leziunilor nervilor periferici și provoacă adesea slăbiciune, amorțeală și durere la nivelul mâinilor și picioarelor.
  • În mod similar, PAD este cauzată de arterele îngustate, ceea ce reduce fluxul de sânge către membre.
  • Piciorul Charcot este o deformare care rezultă din afectarea nervilor la nivelul piciorului sau gleznei, care poate duce la netratarea leziunilor, ceea ce duce la deteriorarea articulațiilor.

Piciorul diabetic. Prevenire

TriHealth Advanced Wound Healing Centers de la Bethesda North Hospital și Good Samaritan Hospital recomandă următoarele pentru a ajuta la prevenirea ulcerului piciorului diabetic:

  • Renunțați la fumat imediat
  • Examinări complete ale picioarelor de fiecare dată când vizitați furnizorul de servicii medicale (de cel puțin patru ori pe an)
  • Auto-inspecții zilnice ale picioarelor sau solicitați unui membru al familiei să efectueze inspecția
  • Îngrijirea regulată a picioarelor, inclusiv curățarea unghiilor de la picioare și îngrijirea batăturilor și calusurilor
  • Alegerea încălțămintei adecvată și de susținere (pantofi și șosete)
  • Luarea de măsuri pentru a îmbunătățirea circulației, cum ar fi o dietă sănătoasă și practicarea de exerciții fizice în mod regulat

Tehnicile adecvate de îngrijire a rănilor sunt imperative pentru vindecarea ulcerelor piciorului diabetic.

Debridarea, descărcarea sau gipsurile totale de contact (TCC), terapia cu presiune negativă și terapia cu oxigen hiperbaric (HBOT) sunt câteva dintre tratamentele de vârf oferite la Centrul nostru de îngrijire a rănilor®.

  • Debridarea, îndepărtarea țesutului deteriorat, este recunoscută pe scară largă ca una dintre cele mai importante metode de îngrijire avansată a rănilor.
  • Total Contact Casting, cunoscut și sub denumirea de descărcare, ameliorează presiunea din rană și este considerat standardul de aur pentru tratamentul ulcerului piciorului diabetic.
  • În cele din urmă, terapia cu oxigen hiperbară este în cazul în care un pacient primește oxigen 100% și o presiune atmosferică crescută în interiorul unei camere acrilice.

Aceste terapii specializate pentru îngrijirea rănilor pot ajuta la închiderea rănilor, la creșterea țesuturilor noi, la regenerarea țesuturilor rănilor și multe altele.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel