joi, iunie 24, 2021

Tensiunea arterială crescută afectează mai mult de un miliard de oameni din întreaga lume – și acest număr crește. În ultimii 20 de ani, numărul persoanelor cu tensiune arterială crescută s-a dublat,

iar acest lucru este foarte grav spun specialiștii deoarece tensiunea arterială crescută este legată de un risc mai mare de afecțiuni cardiace, insuficiență renală și accident vascular cerebral.

Oamenii de știință cred că dieta joacă un rol major în dezvoltarea hipertensiunii arteriale, de aceea au creat diete care să contribuie la reducerea acesteia.

Ce este dieta DASH:

DASH înseamnă de fapt anumite abordări dietetice care pot opri sau ameliora hipertensiunea. Concret, este o dietă care susține reducerea cantității de sodiu din alimentația ta. De asemenea, aceasta încurajează consumul

de alimente bogate în nutrienți care duc la scăderea tensiunii arteriale – potasiu, calciu, magneziu.

Specialiștii spun ca această dietă este de fapt un mod sănătos de a mânca. Este o dietă cu un conținut mic de grăsimi saturate, colesterol și grăsimi totale. Însă poți mânca carne roșie, dulciuri, grăsimi în cantități mici, dar multe fructe și legume.

Concret, este o dietă recomandată persoanelor care doresc să prevină sau să trateze hipertensiunea arterială – cunoscută și sub numele de tensiune arterială crescută – și să reducă riscul bolilor de inimă.

Dieta DASH

se concentrează pe fructe, legume, cereale integrale și carne slabă.

Dieta a fost creată după ce cercetătorii au observat că tensiunea arterială crescută a fost mult mai puțin frecventă la persoanele care au urmat o dietă bazată pe plante, cum ar fi veganii și vegetarienii.

De aceea, dieta DASH pune accentul pe fructe și legume în timp ce conține unele surse de proteine ​​slabe cum ar fi puiul, peștele și fasolea. Dieta este scăzută în carne roșie, sare, zaharuri și grăsimi adăugate.

Oamenii de știință cred că unul dintre principalele motive pentru care oamenii cu tensiune arterială crescută

pot beneficia de această dietă este că reduce aportul de sare.

Care sunt beneficiile acestei diete:

  • Se pierd kilograme într-un timp relativ scurt. Acest fapt se explică prin faptul că dieta DASH elimină o mulțime de alimente bogate în grăsimi și zaharuri, oamenii pot descoperi că reduc în mod automat aportul de calorii și reduc în greutate.
  • Se crede că poate contribui la reducerea riscului de cancer.
  • Reduce tensiunea arterială.
  • Reduce riscul de sindrom metabolic, Sunt studii care spun că dieta DASH reduce riscul de sindrom metabolic cu până la 80%.
  • Reduce riscul de diabet

    zaharat. Dieta a fost asociată cu un risc mai scăzut de diabet de tip 2. Unele studii demonstrează că pot îmbunătăți rezistența la insulină.

Dieta DASH este împărțită în două etape, prima fiind destinată scăderii în greutate și a doua menținerii greutății.

De-a lungul timpului, această dietă a fost considerată ideală pentru persoanele supraponderale, fumători, hipertensivi sau diabetici, ea asigurând un stil de viață sănătos și o greutate constantă.

Ultimele stiri

Parteneri