Sari la conținut

Ce regim de slăbit conduce în topul dietelor în 2024

dieta
Sursa foto: arhiva doctorul zilei

Stilul de viaţă mediteranean conduce pentru al 7-lea an consecutiv în topul celor mai bune diete din lume, potrivit ratingurilor pentru 2024.

De asemenea, această dietă s-a clasat pe primul loc în categoriile cea mai ușor de urmat, cea mai bună dietă pentru familii, cea mai bună dietă pentru o alimentație sănătoasă și cea mai bună dietă pentru diabet, pentru oase și articulații și pentru o alimentație sănătoasă pentru inimă, potrivit raportului citat de CNN.

Dieta DASH, al doilea cel mai bun regim de slăbit

Dieta DASH a obținut locul al doilea pentru cea mai bună dietă, iar dieta MIND (intervenție mediteraneeană-DASH pentru întârzierea neurodegenerativă) a obținut locul al treilea, în lista celor 30 de diete. Toate cele trei diete de top sunt pe bază de plante, axate pe fructe și legume, cereale integrale, fasole și semințe.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Comitetul de acordare a premiului, format din 43 de experți în nutriție, a evaluat pentru prima dată dieta vegană, care a obținut locul al treilea la cele mai bune diete bazate pe plante.

Alte diete nou evaluate pentru 2024 au inclus dieta Dukan (28 din 30 cele mai bune diete generale); dieta Herbalife Nutrition (29 din 30 de diete); HMR (Health Management Resources) (21 din 30 de diete) și marca sa soră, Profile Plan (19 din 30 de diete); și dieta Plantstrong (fostă Engine 2), care s-a clasat pe locul 15 în categoria celor mai bune diete generale.

„Lumea dietelor și a nutriției poate fi copleșitoare și plină de dezinformări și afirmații inexacte despre sănătate”, a declarat Shanley Chien, editor senior de sănătate la U.S. News, într-un e-mail, potrivit G4media.ro.

Ce este dieta mediteraneeană?

Studiile au constatat că dieta mediteraneeană poate reduce riscul de diabet, colesterol ridicat, demență, pierderi de memorie, depresie și cancer de sân. Planul de masă, care este mai degrabă un stil alimentar decât o dietă restrictivă, a fost, de asemenea, asociat cu oase mai puternice, o inimă mai sănătoasă și o viață mai lungă.

Dieta prezintă o bucătărie simplă, bazată pe plante, majoritatea fiecărei mese fiind axată pe fructe și legume, cereale integrale, fasole și semințe, cu câteva nuci și un accent puternic pe uleiul de măsline extravirgin. Grăsimile, altele decât uleiul de măsline, cum ar fi untul, sunt consumate rar, dacă nu chiar deloc, iar zahărul și alimentele rafinate sunt rezervate pentru ocazii speciale.

Carnea roșie este folosită cu moderație. În schimb, este încurajat consumul sănătos de pește gras, bogat în acizi grași omega-3, în timp ce ouăle, lactatele și carnea de pasăre sunt consumate în porții mult mai mici decât în dieta occidentală tradițională.

Dieta keto s-a clasat pe locul 25

Ultimul loc în lista celor mai bune 30 de diete generale a revenit dietei cu alimente crude, care recomandă consumul de alimente care nu au fost „gătite, procesate, preparate la microunde, iradiate, modificate genetic sau expuse la pesticide sau erbicide”, se arată în raport.

Populara dietă keto s-a clasat pe locul 25 în clasamentul general, dar a obținut locul 1 la categoria cea mai bună pierdere rapidă în greutate, potrivit raportului, care atrage atenţia că persoanele cu afecțiuni cardiace, hepatice și renale și cu anumite tipuri de cancer nu ar trebui să urmeze dieta.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel