Sari la conținut

Cea mai bună dietă din anul 2024, potrivit experților. Este și cea mai bună dietă pentru diabet, cea mai bună dietă sănătoasă pentru inimă și cea mai ușoară dietă de urmat

dieta mediteraneana
Sursa foto: arhiva Doctorul ZIlei
Cea mai buna dieta a anului 2024

Cea mai bună dietă din anul 2024. Timp de șapte ani consecutiv, dieta mediteraneană a luat acasă trofeul pentru cea mai bună dietă generală datorită calității generale a dietei, lipsei de restricții și durabilității pe termen lung.

Dieta mediteraneană a ocupat, de asemenea, locul 1 în alte câteva categorii, inclusiv cea mai bună dietă pentru diabet, cea mai bună dietă sănătoasă pentru inimă, cea mai ușoară dietă de urmat, cea mai bună dietă pentru sănătatea oaselor și articulațiilor, cea mai bună dietă pentru familie și cea mai bună dietă pentru „Mâncat sănătos”.

Dieta mediteraneană, în topul dietelor pentru anul 2024

Experții de la US News & World Report au făcut un top al celor mai bune diete din anul 2024, evaluând fiecare plan alimentar în funcție de sănătate, siguranță, ușurința în a o urma și promovarea unui stil de viață sănătos și durabil.

Dieta mediteraneană
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Astfel, pentru al şaptelea an consecutiv, dieta mediteraneană, bazată în principal pe cereale integrale, leguminoase, nuci și grăsimi nesaturate din ulei de măsline extravirgin, carne slabă de pasăre și foarte mult peşte, a fost considerată de experţi alimentaţia cea mai ușor de urmat, dar şi cea mai bună pentru familie, pentru persoanele care suferă de diabet, pentru oase și pentru inimă.

Dieta dash
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Pe locul al doilea s-a plasat dieta DASH (prescurtare de la Dietary Approaches to Stop Hypertension), recomandată celor care doresc să prevină sau să elimine problemele legate de hipertensiune, care încurajează consumul unor alimente precum fructele, legumele, cerealele integrale, proteinele slabe și produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi, limitând însă foarte mult sodiul.

Dieta MIND
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Pe locul al treilea se află dieta MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay), care necesită două regimuri alimentare dovedite — DASH și dieta mediteraneană — și se concentrează pe acele alimente din ambele diete care îmbunătățesc în mod specific sănătatea creierului.
Comisia, alcătuită din 43 de experți în nutriție, a evaluat pentru prima dată și dieta vegană, care s-a clasat pe locul zece.

Cea mai puțin plăcută dietă

Ultimul loc pe lista celor 30 de diete generale analizate a fost ocupat de dieta raw-food, care recomandă consumul de alimente care nu au fost ”gătite, procesate, iradiate, modificate genetic sau expuse la pesticide sau erbicide”.

Majoritatea persoanelor care urmează acest plan alimentar consumă doar jumătate din caloriile pe care le-ar mânca într-o dietă gătită și acesta este doar unul dintre motivele pentru care majoritatea experților în nutriție nu o recomandă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel