marți, august 16, 2022

Vara, kilogramele în plus sunt mult mai ușor de dat jos, spun specialiștii. alimentele de sezon, care încurajează pierderea rapidă a kilogramelor în plus, dacă știm cum să le consumăm și cum să le combinăm. Dr. Florin Ioan Bălănică, doctorand în endocrinologie al Universității de Farmacie Carol Davila din București.

Dr. Florin Ioan Bălănică a dezvăluit în exclusivitate pentru Spectacola cum arată meniul perfect de dietă și cum putem obține rezultatele dorite într-un timp cât mai scurt, scrie sursa citată.

Te-ar mai interesa: Dezvăluirile unei actrițe celebre: ”M-am oprit pen...

”Pentru ca oamenii să aibă reușită pe termen lung în ceea ce-și doresc ar trebui să se gândească puțin mai serios la ideea de dietă. Din păcate, peste 90% din piața serviciilor medicale de nutriție din România și nu numai este reprezentată de diete. Pe de cealaltă parte, există medicina nutrițională, adică terapia unei patologii prin nutriție. Orice exces ponderal este o boală. Nu înseamnă numai 2-3 kilograme în plus și eventual o problemă de estetică.”, a declarat Dr. Florin Ioan Bălănică, pentru Spectacola.

Hidratarea – primul pas important în orice dietă
Înainte să vorbim despre alimentele pe care ar trebui să le consumăm în această perioadă, medicul specialist spune că în orice dietă este extrem de esențială hidratarea.

Te-ar mai interesa: Semne de alarmă că poți face cancer hepatic! Exper...

”Căldura presupune o accelerare metabolică. Suntem activi, dinamici, ziua este mai lungă, implicit, din cauza căldurii transpirăm excesiv și trebuie să ne alimentăm și să ne hidratăm într-un mod specific.

1.5-2 litri de apă maxim pe zi

Mai întâi de toate, hidratarea. 1.5-2 litri de apă maxim pe zi, întrucât restul de lichide le luăm din alimente, fie că discutăm despre fructe, legume, chiar și carnea are un procent de apă. Apoi, discutăm despre alimente care sunt ușor digerabile.

Te-ar mai interesa: Acesta este cel mai puternic ANTIBIOTIC! Are propr...

Principiul digestibilității nu există în diete, el există numai în medicina nutrițională. Digestibilitate înseamnă că ceea ce consumi trebuie să se digere ușor.

Următorul principiu ar fi sinergia nutrițională, adică alimentele din farfurie să se potențeze unul pe celălalt, în favoarea persoanei respective sau a pacientului.”, a mai spus specialistul.


Meniul pentru micul dejun

Dr. Florin Bălănică a dat, pentru început, câteva sugestii pentru masa de dimineață. Mai mult, medicul trage și un semnal de alarmă asupra consumului excesiv de fructe, care nu este deloc recomandat, când suntem la dietă.

Te-ar mai interesa: Ești mereu furios, supărat, stresat? Calmează-ți n...

Meniu perfect pentru acest anotimp

”Cum ar arăta un meniu care este potrivit în această perioadă? Micul dejun poate să fie iaurt sau lapte de migdale fără zahăr cu cereale integrale. Eu prefer fulgii de hrișcă, sunt bogați în proteine și fibre și nu au gluten.

Sigur că aici contează și proporționalitatea. Iaurt, lapte de migdale versus cereale, în funcție de obiectivul pe care fiecare persoană în parte îl are. Nu putem să mâncăm la fel dacă suntem subponderali, supraponderali, obezi.

Te-ar mai interesa: Obiceiul care îți afectează sănătatea inimii și a ...

O altă variantă de mic dejun o reprezintă fructele. Cele de sezon pot fi consumate rar și în cantitate mică, adică cât încape într-o palmă, rar însemnând o dată sau de două ori pe săptămână și ar fi bine nu în zile consecutive.


Recomandarea medicului: Fructele de pădure

Fructele de sezon sunt foarte bogate în zaharuri, în fructoză, și atunci discutăm de o formă de zahăr cu metabolizare dificilă, întrucât din glucoză facem trigliceride cu o formă de grăsimi.

Ce recomand pacienților sunt fructele de pădure: afinele, căpșuni, mure, căpșunile sunt și ele spre finalul de sezon și de import kiwi sau ananas.

O altă formă de mic dejun o reprezintă lactatele degresate, cum ar fi brânza slabă în combinație cu legume de sezon. Brânză slabă însemnând brânză de vaci sau pernuțe de brânză cu smântână, care sunt foarte gustoase și potr

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private