Sari la conținut

Dieta desemnată cea mai EFICIENTĂ din lume. Uite TOPUL celor mai bune regimuri alimentare

Dieta mediteraneană
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Dieta mediteraneană, cea mai usoara dieta

Dieta desemnată cea mai EFICIENTĂ din lume. Uite TOPUL celor mai bune regimuri alimentare

Se poate spune că unele diete pot crește calitatea vieții? Experții de la US News & World Report arată care sunt tendințele în materie de nutriție pentru 2023. Pe baza informațiilor oferite de experții în nutriție a fost declarată cea mai bună dietă din lumea. Ea se află pentru al șaselea an în topul celor mai bune regimuri alimentare din acest an.

Dieta desemnată cea mai EFICIENTĂ din lume

Pentru al șaselea an consecutiv, stilul de alimentație mediteranean a obținut titlul de cea mai bună dietă, potrivit ratingurilor pentru 2023 anunțate de U.S. News & World Report.

Mâncărurile din însorita Mediterană s-au clasat, de asemenea, pe primul loc la categoriile cea mai bună dietă pentru o alimentație sănătoasă și cea mai bună dietă bazată pe plante.

”Populația îmbătrânește, astfel că axarea pe dietele care pot crește calitatea vieții în rândul persoanelor vârstnice este un element important. Dieta mediteraneană nu se referă doar la alimentele din jurul Mediteranei. Puteți să abordați modelul alimentar mediteranean și să îl aplicați oricărei bucătării din orice țară”, a declarat Gretel Schueller, director de sănătate pentru U.S. News & World Report, care supraveghează clasamentul anual al dietei.

Iată raportul făcut de experții de la US News & World Report. Aceștia au revizuit fiecare dietă și au evaluat-o în funcție de sănătate, siguranță, ușurință în a o urma și promovarea unui stil de viață sănătos și durabil.

Topul celor mai bune diete ale anului

  1. Dieta mediteraneană. Numeroase studii au constatat că dieta mediteraneană poate reduce riscul de diabet, colesterol ridicat, demență, pierderea memoriei, depresie și cancer de sân. Dieta, care este mai degrabă un stil alimentar decât o dietă restrictivă, a fost, de asemenea, asociată cu oase mai puternice, o inimă mai sănătoasă și o viață mai lungă.

Dieta se caracterizează prin gătit simplu, pe bază de plante, majoritatea meselor fiind concentrate pe fructe și legume, cereale integrale, fasole și semințe, cu câteva nuci și un accent deosebit pe uleiul de măsline extravirgin. Grăsimile, altele decât uleiul de măsline, cum ar fi untul, sunt consumate rar, dacă nu chiar deloc, iar zahărul și alimentele rafinate sunt rezervate pentru ocazii speciale.

Carnea roșie este folosită cu moderație, de obicei doar pentru a da gust unui fel de mâncare. Este încurajat consumul sănătos de pește gras, care este plin de acizi grași omega-3, în timp ce ouăle, lactatele și carnea de pasăre sunt consumate în porții mult mai mici decât în dieta occidentală tradițională.

Interacțiunile sociale în timpul meselor și exercițiile fizice sunt pietre de temelie de bază ale stilului mediteranean de alimentație. Modificările stilului de viață care fac parte din această dietă includ mâncatul cu prietenii și familia, socializarea în timpul meselor, consumul conștient al alimentelor preferate, precum și mișcarea și exercițiile fizice conștiente.

2 și 3. Dieta DASH și dieta flexitariană au fost la egalitate pe locul al doilea în topul celor mai bune diete generale. Asemănătoare stilului mediteranean de alimentație, aceste diete reduc sau elimină alimentele procesate și pun accent pe umplerea farfuriei cu fructe, legume, fasole, linte, cereale integrale, nuci și semințe.

Dieta DASH pune accentul pe limitarea aportului de sare în scopul reducerii tensiunii arteriale, în timp ce dieta flexitariană, fidelă numelui său, permite o indulgență ocazională de carne sau pasăre.

  1. Dieta MIND face furori în Occident și care promite o slăbire sigură, de durată, și mai important decât orice, sănătoasă. Este un mix între dietele mediteraneană și DASH, iar principalul sau scop a fost inițial de a menține sănătatea creierului și de a preveni instalarea maladiilor neurodegenerative.
  2. Dieta TLC este un tip de dieta prin intermediul careia se limiteaza consumul de grasimi animale si se incurajeaza un stil sanatos de viata. Dieta este conceputa pentru a sustine scaderea colesterolului si a reduce riscul bolilor cardiovasculare sau atacurilor de cord. In plus, programul dietetic TLC implica si recomanda exercitiile fizice, dar si alte modificari in stilul de viata al unei persoane pentru o stare buna de sanatate.
  3. Dieta Mayo implică abordarea unui stil sănătos de viață. Potrivit adepţilor dietei Mayo, dacă este urmată corect, dieta va ajuta nu doar la pierderea kilogramelor în plus, dar are și beneficiul că nu slăbește masa musculară, așa cum se întâmplă în cazul multor diete de slăbit.
  4. Dieta volumetrică a luat naştere din teoria că mănânci aceeaşi cantitate de alimente în fiecare zi, fără a ţine seama de cât de multe calorii consumi sau defalcarea cantităţii de grăsimi, carbohidraţi şi proteine din dieta ta.
  5. Dieta WW (Weight Watchers). WW a obținut, de asemenea, primele onoruri la categoria cel mai bun program de dietă. Ea are abordare bazată pe știință a pierderii în greutate, subliniind importanța controlul porțiilor, alegeri alimentare sănătoase și pierdere lentă, dar constantă în greutate.
  6. Dieta antiinflamatorie Dr. Weil își propune să reducă sau sa combata nivelul inflamatiilor din organism, acestea fiind responsabile pentru instalarea multor boli cronice. Printre cele mai eficiente alimente pentru combaterea inflamatiilor din corp se numara plantele verzi, condimentele, legumele si fructele, pestele, cerealele integrale si, mai ales, uleiul de masline extravirgin.
  7. Dieta Ornish propune pe lângă achiziția unor obiceiuri alimentare sănătoase, metode pentru gestionarea stresului, recomandări cu privire la desfășurarea activității fizice regulate și la integrarea socială, pentru dobândirea sănătății, longevității, bunei dispoziții și nu în ultimul rând, a greutății ideale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel